Startpagina Melkvee

Europese Holstein Confrontatie: de tenoren van de genetica binden de strijd aan

In het kader van de Europese Holstein Confrontatie 2019, stellen vier Belgische Holsteinfokkers hun deuren open op donderdag 11 april. Dat is o.m. het geval met Eddy en Jonas Pussemier van de Waals-Brabantse fokkerij Bois Seigneur Isaac. Voor hen is het ontvangen van bezoekers van overal in de wereld en met hen hun kennis en passie voor de genetica delen een echte eer en een reële opportuniteit. Landbouwleven ging Jonas opzoeken om te praten over de voorbereiding van dit evenement.

Leestijd : 5 min

De Europese Holstein Confrontatie, een evenement waar door de internationale Holsteinfokkers vol enthousiasme wordt naar uitgekeken, gaat dit jaar door op 12 en 13 april e.k. in Libramont. Een twintigtal landen zal deelnemen en hun dieren voorstellen in de prijskampen voor Holstein en Red Holstein. Het gaat om de meest prestigieuze prijskampen voor melkvee in Europa en ze worden om de drie jaar georganiseerd door één van de leden van de Europese Holstein Confederatie (EHRC).

Vroeger op terugkerende basis georganiseerd in Brussel, heeft ons land sedert 2004 die Europese Confrontatie niet meer georganiseerd. O.m. sanitaire redenen lagen daarvan aan de basis. “Van zodra België zijn statuut van ‘Vrij van IBR’ had teruggewonnen, heeft het zijn kandidatuur gesteld. Het was met genoegen dat het Holstein stamboek, AWE (Waalse tegenhanger van CRV) en Natacha Perat, manager van de Beurs van Libramont, tijdens de laatste editie in 2016 in het Franse Colmar, hebben kunnen aankondigen dat België in 2019 gastland zou zijn voor de Europese Holstein Confrontatie”, zo legt Jonas Pussemier uit.

In Libramont Exhibition

Het zal dus niet meer in Brussels Expo en in het kader van Agribex (zoals in 1996, 1998, 2000 en 2004) zijn dat dit evenement dit jaar zal plaatsgrijpen, maar wel in Libramont Exhibition, de gebouwen van de Beurs van Libramont. De organisatie gebeurt met de technische ondersteuning van de Association Wallonne de l’Elevage (AWE) en het Holstein stamboek en onder de supervisie van de Europese Holstein Confederatie (EHRC). “Het feit dat het niet meer samen georganiseerd wordt met Agribex is zeker geen handicap, want de Confrontatie is een internationaal evenement dat in staat is bijna 50.000 bezoekers aan te trekken. Het is de kern van de genetica die midden april zal samenkomen in Libramont en het is werkelijk een eer om deze kleine wereld in België te mogen ontvangen”, zo vervolgt de Waalse veefokker.

“Vóór de prijskamp kan men van alles hopen, maar men is nooit zeker. Er gaan veel voorbereidingen en inzet vooraf aan de prijskamp, maar als de koe slecht kalft, een uierontsteking ontwikkelt of mankt op de dag van de prijskamp, is alles verloren”,  zo legt Jonas Pussemier uit.
“Vóór de prijskamp kan men van alles hopen, maar men is nooit zeker. Er gaan veel voorbereidingen en inzet vooraf aan de prijskamp, maar als de koe slecht kalft, een uierontsteking ontwikkelt of mankt op de dag van de prijskamp, is alles verloren”, zo legt Jonas Pussemier uit. - Cowsmopolitan

Prijskampen,

beperkingen en selectie

Voor de prijskamp heeft elk nationaal stamboek de mogelijkheid om een twintigtal dieren in te schrijven. In ons land heeft het Holstein stamboek beslist om 16 dieren in te schrijven. “In Colmar in 2016 waren we aanwezig met 6 koeien, dus dit jaar is dat meer dan het dubbele. We willen 13 of 14 zwartbonte Holsteins en 2 of 3 Red Holsteins inschrijven. Daarbij zijn er vier plaatsen die voorbehouden worden voor koeien uit Vlaanderen. Vlaanderen mag zelf zijn selectie organiseren. Van Waalse kant werd de selectie recent opgestart”, zo legt Jonas uit.

Tegen 1 februari moesten de geïnteresseerde fokkers hun voorinschrijving binnen sturen. Indien er meer dan 32 dieren worden aangemeld, zal door de jury een preselectie doorgevoerd worden. “De uiteindelijke selectie zal gebeuren enkele weken vóór de prijskamp, want enkele dieren hebben nog niet gekalfd en tot dan kan nog van alles gebeuren. Het gaat immers om dieren en er zijn heel wat factoren die kunnen meespelen of zij al of niet aan de prijskamp kunnen deelnemen in optimale omstandigheden: de dracht, het kalven, eventuele uierontsteking,… Een prijskamp vergt zeer veel voorbereiding en hoop, en dat lang vóór de dag dat hij doorgaat. Maar uiteindelijk is het de gezondheid van het dier die beslist en soms ook een beetje geluk.”

De 12 deelneemsters en ook enkele reserves, worden geselecteerd en geëvalueerd op het bedrijf zelf. Naast de parameters die voor elk dier geleden, moet de jury, voor het samenstellen van het Belgische lot, ook rekening houden met de beperkingen die eigen zijn aan prijskampen. “ Het lot moet een zeker percentage eerstekalfskoeien en tweedekalfskoeien omvatten. Aan de prijskamp zullen ongeveer 150 zwartbonte Holsteins en 50 Red Holsteins deelnemen, afkomstig uit de verschillende landen. Opdat de loten zo homogeen mogelijk zouden zijn, moet elk land ook rekening houden met deze beperking. Er zullen dus misschien zeer goede eerstekalfskoeien op stal moeten blijven. Dat is spijtig, maar het is het spel.”

Een steeds hoger niveau

Een strenge selectie is nodig, gezien het niveau van de prijskamp. “Het niveau van de dieren verhoogt overal in ons land en ook in het buitenland. In 2000 slaagde mijn vader er in om een eerste prijs weg te kapen tijdens de Europese Confrontatie in Brussel, maar moesten we nu die koe voorstellen dan zou dat zeker niet meer hetzelfde resultaat opleveren. Vandaag de dag wordt vooral gekeken naar de ruwvoeders om een grote maat en een grote opnamecapaciteit te ontwikkelen. Onze koeien staan op een totaalrantsoen van maïs in de voorbereiding van de prijskamp, maar soms gebeurt het dat ik ze afzonder en met hooi voeder om die ontwikkeling te stimuleren. Dat zijn zaken die we 15 jaar geleden niet deden, maar het is vandaag noodzakelijk om met de trend mee te gaan.”

België is trouwens niet de zwakste onder de deelnemers aan de Europese Confrontatie. “In Colmar plaatsten we ons in de eerste helft van de reeksen, maar het is moeilijk om de leiders Zwitserland, Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje, voorbij te steken. Vooral Zwitserland is een harde noot om te kraken. Vroeger was dat land een gewone concurrent, maar op de laatste confrontaties kaapte het steevast de kampioenstitels weg. Het heeft enorm geïnvesteerd in de uiersystemen, de genen die het moeilijkst te fixeren zijn.”

Voorafgaande verzameling

Een nieuwigheid dit jaar is dat de geselecteerde Belgische koeien twee weken vóór de prijskamp zullen verzameld worden in een bedrijf in de buurt van Luik. “AWE heeft een leegstaande boerderij gevonden waar de installaties nog heel goed in orde zijn. Daar zullen de koeien twee weken vóór de prijskamp verzameld worden. Dat is een courante praktijk in de grote landen als Zwitserland, Frankrijk of Duitsland, maar bij ons is dat voor de eerste maal dat het gebeurt. De bedoeling is om een routine van voeding en verzorging te realiseren. Op die manier zullen de koeien op de dag van de prijskamp allemaal hetzelfde eten en zal niet elke fokker afzonderlijk nog met zijn zak eten moeten komen aandraven. Dat vereenvoudigt ook de zaken voor de ploeg, want de begeleiders zullen alle dieren kennen en weten hoe ze zich gedragen, bv. tijdens het melken. Gedurende deze periode stellen de fokkers hun vertrouwen in deze professionelen, ook al zullen ze waarschijnlijk wel aanwezig zijn bij de eigenlijke selectie van de 12 deelneemsters uit Wallonië. Die verzameling zal ook aan iedereen toelaten om de dieren onderling te kunnen vergelijken in dezelfde omgeving en daardoor ook beter de uiteindelijke keuzes te begrijpen.”

Bezoek aan veebedrijven

Voor deze editie zal Jonas geen deel uitmaken van de voorbereidingsploeg. Zijn bedrijf Bois Seigneur Isaac zal in het kader van de Europese Confrontatie, samen met nog drie andere bedrijven, zijn deuren openstellen op 11 april e.k. Op die dag zullen de fokkers tussen 10 en 19 uur bezoekers op hun bedrijf ontvangen. “Voor ons, die vergroeid zijn met de genetica, is dit een must. Wij hebben op die manier de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen en contacten te leggen met gepassioneerde fokkers zoals wij. Het is dus een grote eer om al deze personen te kunnen ontvangen.”

DJ

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken