Startpagina Veeteelt

Lancering van de Biocheck Rundvee

Na de Biocheck.UGent Varken en Pluimvee werd nu ook de Biocheck Rundvee gelanceerd. Deze Biocheck werd ontwikkeld in samenwerking met de eenheden Veterinaire epidemiologie van de universiteiten Gent en Luik.

Leestijd : 1 min

Voor Biocheck.UGent Rundvee werd een aparte risicogebaseerde bioveiligheidsevaluatietool samengesteld voor melkvee, vleesvee en vleeskalveren, bestaande uit een online enquête met bijbehorend bioveiligheidsscoresysteem.

Bioveiligheid meten en vergelijken

Met deze tool kan het niveau van bioveiligheid op een rundveebedrijf gemeten worden. De tool kan volledig gratis en onafhankelijk gebruikt worden op de Biocheck-website en is beschikbaar in Nederlands, Frans en Engels. Net als de overige Biochecks is deze vragenlijst onderverdeeld in de categorieën externe en interne bioveiligheid. Deze zijn elk onderverdeeld in verschillende subcategorieën afhankelijk van het type rundvee, maar omvatten altijd de relevante onderdelen om de bioveiligheid op het bedrijf te kunnen inschatten.

Nadat de Biocheck Rundvee is ingevuld, kan het resultaat bekeken of opgeslagen worden als een rapport met een totaalscore voor bioveiligheid, een score voor interne en externe bioveiligheid en een score voor elke subcategorie. In het rapport worden ook de landelijke gemiddelden weergegeven om de vergelijking te maken tussen het eigen bedrijf en de andere bedrijven die de Biocheck hebben ingevuld.

Daarnaast is op de Biocheck-website uitgebreid advies en informatie over de bioveiligheid op rundveebedrijven terug te vinden om zo de bioveiligheid op het eigen bedrijf te verbeteren.

Nieuwsbrief Biocheck

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken