Startpagina Varkens

Versoepeling verzamelverbod van varkens

Vanaf donderdag 14 februari 2019 is het laden van varkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig voor vervoer naar het slachthuis terug toegelaten. Hierbij moeten de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. De rest van de regelgeving blijft van kracht.

Leestijd : 2 min

Het Afrikaanse varkenspestvirus circuleert momenteel nog steeds bij everzwijnen in het zuiden van de provincie Luxemburg. Door de strenge maatregelen genomen door het Waals gewest, is de situatie momenteel gestabiliseerd. Tot nu toe werd bij 439 wilde everzwijnen het virus aangetoond.

De maatregelen bij gedomesticeerde varkens die in september na introductie van het virus bij everzwijnen in de gemeente Etalle genomen werden, kunnen daarom lichtjes worden versoepelt. Vanaf donderdag 14 februari 2019 is het laden van varkens van verschillende bedrijven op eenzelfde voertuig voor vervoer naar het slachthuis terug toegelaten. Uiteraard moeten hierbij de nodige bioveiligheidsmaatregelen in acht genomen worden. De rest van de regelgeving blijft van kracht.

Nog steeds van kracht

Het FAVV herinnert van zijn kant aan de bioveiligheidsmaatregelen die op het ganse grondgebied van toepassing zijn. De toegang tot iedere plaats waar varkens worden gehouden is beperkt tot de personen die strikt noodzakelijk zijn voor de goede werking van het bedrijf. Er mag geen enkel contact worden toegelaten tussen het publiek en de varkens (suidae), met inbegrip van kinderboerderijen en dierentuinen.

Het is verboden om varkens te voederen met keukenafval. Alle vervoersmiddelen die worden gebruikt voor het vervoer van de varkens moeten worden gereinigd en ontsmet na ieder transport. Alle varkenshouders moeten een beroep doen op hun dierenarts wanneer ze ziektetekens vaststellen.

Alvorens een behandeling in te stellen, moet de dierenarts monsters nemen en die doorsturen naar DGZ of ARSIA voor analyse op Afrikaanse varkenspest. Het is verboden om een gedood everzwijn of delen ervan mee te nemen naar een plaats waar varkens worden gehouden. Het is verboden om binnen de 72 uur nadat je in contact bent gekomen met een everzwijn in contact te komen met varkens.

Directie “Dierengezondheid en Veiligheid van de Dierlijke Producten” DG Controlebeleid – FAVV

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken