Startpagina Vleesvee

Vlaanderen verplicht het verdoofd slachten van kalveren vanaf 2020

Vlaanderen breidt het verbod op onverdoofd slachten uit. Sinds begin dit jaar is elektronarcose al verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Vanaf 1 januari 2020 wordt die elektronarcose ook verplicht bij het slachten van kalveren. Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) staat die techniek nu ook op punt voor grotere dieren, zoals kalveren. Jaarlijks worden ongeveer 350.000 kalveren geslacht in de Vlaamse slachthuizen.

Leestijd : 2 min

De Vlaamse regering besliste in 2017 al om komaf te maken met het onverdoofd slachten. Het Vlaams Parlement schaarde zich bijna unaniem achter een decreet dat de omkeerbare elektronarcose verplicht bij het slachten van schapen, geiten en pluimvee. Voor kalveren en runderen stond de methode van de elektronarcose nog niet op punt toen het decreet tot stand kwam. Daarom werd voor deze grotere dieren de 'post-cut stunning' verplicht, een techniek waarbij het dier onmiddellijk na de halssnede verdoofd wordt.

Het decreet gaf wel een mandaat aan de Vlaamse regering om elektronarcose ook te verplichten voor kalveren en runderen, zodra de techniek op punt zou staan. Dat is volgens minister Weyts intussen het geval. Hij breidt het verbod op onverdoofd slachten daarom uit vanaf 2020. Vanaf dan mogen ook kalveren enkel na verdoving geslacht worden. "In een beschaafde samenleving hebben we de verdomde plicht om het vermijdbare dierenleed ook echt te vermijden", zegt Weyts.

"Nu de techniek op punt staat, kiezen we dan ook resoluut om de elektronarcose nog breder te gaan verplichten." Voor het verplicht verdoofd slachten van de allergrootste dieren, de runderen, is het nog iets te vroeg. "Dat is de laatste stap. We bereiden die ook voor", zegt Weyts. Bijna alle kalveren die geslacht worden in België worden geslacht in Vlaanderen. Het gaat op jaarbasis om ongeveer 350.000 dieren in de Vlaamse slachthuizen. Alle betrokken slachthuizen krijgen nog tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op het verdoofd slachten van kalveren.

BELGA

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken