Startpagina Economie

EU-melkprijzen in januari gedaald

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs van €33,85 per 100 kg standaardmelk. Daarmee lag de prijs gemiddeld 43 cent lager dan een maand eerder. Veel Dat blijkt uit de LTO Melkprijsvergelijking.

Leestijd : 3 min

Ten opzichte van januari 2018 ligt de gemiddelde melkprijs €1,68 ofwel 4,7% lager. De meeste zuivelondernemingen waaronder ook Milcobel (- €1) hebben in januari de melkprijzen verlaagd. De melkprijzen van de Franse zuivelondernemingen (behalve Lactalis) en het Finse Valio zijn gestegen. De melkprijzen van het Italiaanse Granarolo en de Ierse zuivelbedrijven zijn gelijk gebleven.

Arla hield de melkprijs voor februari en maart gelijk en FrieslandCampina verhoogde de prijs in februari met 20 cent om deze in maart gelijk te houden. De Franse melkprijzen wijzigen in het eerste kwartaal ook weinig. Het Duits-Nederlandse DMK verlaagt de prijs dan weer met €1 in februari en het Britse Dairy Crest dook met €1,10 omlaag.

Arla heeft bij de presentatie van de bedrijfsresultaten over 2018 aangekondigd de jaarwinst volledig aan de leden-melkveehouders uit te keren. Dit komt overeen met een nabetaling van €2,30 per 100 kg. Over 2017 was de (berekende) nabetaling € 1,28. Omdat 2018 door het slechte weer een moeilijk jaar was voor de melkveehouders, is besloten om de winst niet zoals in andere jaren deels te reserveren.

Op basis van de bedrijfsresultaten van FrieslandCampina is de nabetaling over 2018 voorlopig ingeschat op 57 cent per 100 kg. In 2017 was dat nog €1,27).

Aanvoer

Naast de melkprijsvergelijking die in opdracht van LTO, de Nederlandse boerenbond, wordt opgesteld, geeft de Nederlandse Zuivelorganisatie NZO een marktoverzicht.

In de EU loopt de melkaanvoer al vanaf september vorig jaar terug. Naast met specifieke situaties zoals in Nederland lijkt dit ook samen te hangen met nasleep van de zomerdroogte. In december bleef de totale melkaanvoer opnieuw ruim 0,8% achter. De melkaanvoer loopt niet alleen in Nederland fors terug maar ook in Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. In Ierland daarentegen zette de opvallende groei van de laatste maanden zich voort (+25%).

Ook de melkproductie in diverse, belangrijke zuivel exporterende landen buiten de EU stagneerde in december. Eigenlijk was alleen in Nieuw-Zeeland sprake van een stevige groei (2,3%). De groei in de VS bleef onder gemiddeld (0,5%) en in Australië leidde de maandenlange droogte ertoe dat de melkaanvoer over 2018 bijna 2% lager was.

Per saldo daalde het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs in december met 0,1 procentpunt tot +1,0% voor heel 2018, wat neer komt op 3 miljoen ton.

Markt

Of de melkprijzen de komende maanden nog iets verder gaan dalen of gelijk blijven is volgens de rapporteurs moeilijk in te schatten. De botermarkt is recent flink verzwakt, wat zich weerspiegelt in dalende prijzen. Deze ontwikkeling zette zich ook eind februari door. Dit komt door het ruime aanbod van boter in combinatie met een beperkte vraag. Dit wordt voor de korte termijn versterkt door de bij dit marktbeeld gebruikelijke, afwachtende houding van kopers.

De notering van mager melkpoeder heeft zich na een periode van herstel de laatste weken van februari gestabiliseerd op een niveau van net onder de €200,00. De markt geeft weinig prijs wat betreft de richting waarop prijzen gaan bewegen en het is wachten op nieuwe impulsen aan koop- of verkoopzijde.

Hoewel de interventievoorraden in snel tempo (bijna) zijn afgebouwd, hangt nog veel product boven de markt in de vorm van voorraden bij de handel. De notering van vol melkpoeder zit al sinds begin dit jaar in de lift. Europees product profiteert van minder aanbod uit Oceanië en Zuid-Amerika, wat een vrij vast marktbeeld oplevert.

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken