Startpagina Bedrijfsnieuws

ForFarmers gaat na lastig jaar bezuinigen

ForFarmers gaat de komende twee jaar circa €10 miljoen bezuinigen op de kosten. Het aantal fabrieken wordt mogelijk gereduceerd, evenals het personeelsbestand. Dat meldt het veevoederbedrijf bij de presentatie van haar jaarcijfers. Hier werd ook gemeld dat de resultaten in 2018 werden gedrukt door het warme weer, dat leidde tot volatiele grondstofprijzen en hogere aanvoerkosten.

Leestijd : 2 min

Door het warme weer was de waterstand in rivieren laag, waardoor zware schepen niet konden vertrekken of minder vol geladen konden. Grondstofprijzen waren volatiel maar gemiddeld ook hoger. Het lukte ForFarmers vooral in Nederland en Polen niet om deze hogere kost ook door te berekenen aan veehouders. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België lukte dit beter. Details over de bezuinigingsoperatie zijn nog niet bekend. Het bedrijf heeft een belangrijke site in Ingelmunster.

ForFarmers heeft in 2018 10 miljoen ton veevoeder verkocht, 4,9% meer dan een jaar eerder. Binnen het voedersegment steeg de verkoop van het volume mengvoer met 4,2% tot 7 miljoen ton, vooral door acquisities. De brutowinst van de Nederlandse voederfabrikant steeg met 5,6% tot ruim €443 miljoen. De winst per aandeel – het bedrijf is beursgenoteerd – bleef gelijk aan het jaar ervoor. De omzet steeg van €2,2 miljard naar €2,4 miljard. In alle gevallen werden de cijfers deels omhoog gestuwd door overnames, zoals die van het Vlaamse Voeders Algoet in Zulte.

Yoram Knoop, CEO ForFarmers, over de resultaten van 2018: "2018 was voor ons een jaar met twee gezichten. Op strategisch gebied maakten we stappen door onder meer vier bedrijven over te nemen. We zijn nu in vijf landen operationeel en hebben nog meer afzetmogelijkheden in de groeiende pluimveesector. Onze portfolioverdeling over de diersoorten is hierdoor meer in balans gebracht; het volume wordt nu in ongeveer gelijke delen afgezet in de herkauwers-, varkens- en pluimveesector.”

Sectoren

De verkoop hangt altijd sterk af van de markt voor dierlijke eiwitten. De gemiddelde melkprijs lag in Europa in 2018 lager dan in 2017, alhoewel het vijfjaars-gemiddelde nog op een acceptabel niveau ligt. De prijzen voor vleesvarkens waren gemiddeld genomen 12% lager dan in 2017. Dit was volgens ForFarmers vooral het geval in België. Daar daalden de varkensprijzen in het vierde kwartaal van 2018 met 20% als gevolg van de importrestricties door Aziatische landen vanwege de uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen.

De gemiddelde prijzen voor biggen lagen in de eerste drie kwartalen van 2018 jaar op jaar substantieel lager, maar herstelden zich in het vierde kwartaal toen de vraag groter werd dan het aanbod. Dit kwam doordat er minder biggen werden geboren tijdens de uitzonderlijk warme zomer, aldus het bedrijf.

Tot aan het vierde kwartaal van 2018 profiteerden vleeskuikenhouders van gemiddeld genomen licht hogere prijzen voor hun dieren dan in 2017. Dit kwam vooral door een sterkere exportvraag. Aan het einde van 2018 begonnen de prijzen echter te dalen. Eierproducenten hadden in 2018 gemiddeld gezien lagere prijzen. In 2017 werd de prijs opgedreven door tekorten die onstonden door de fipronilcrisis.

JCB

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken