Startpagina Melkvee

Europese Holstein Confrontatie: een gedeelde passie voor de genetica

Kampioene beste uier in Lausanne, Algemene Kampioene op de Nacht van de Holstein, verschillende kampioenes in Libramont,… het palmares van l’Herbagère-Moureaux uit Flavion oogt indrukwekkend en wordt elk jaar groter. Nu het bedrijf in ons land een grote faam heeft verworven, zoekt het ook een grotere bekendheid in het buitenland.

Leestijd : 3 min

Met een zevende opeenvolgende deelname aan de Europese Holstein Confrontatie, heeft Urbain Moureaux binnen de nationale selectiewereld een grote naam. “Ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen van zodra ik het evenement kende. Het is met fierheid dat ik er aan deelneem en ik ben trots dat wij het evenement dit jaar hier kunnen organiseren. Ondanks dat Wallonië qua oppervlakte en aantal dieren klein is, hebben wij toch dieren van topkwaliteit en kunnen wij concurreren met de grote landen. Wij gaan zonder complexen naar Libramont dit jaar, bewust van onze capaciteit om goede resultaten neer te zetten op het Europese toneel.” De kans dat er in de nationale selectie dieren van l’Herbagère zullen opgenomen worden is groot. Van de 24 voorgeselecteerde dieren zullen er zeven bij de voorbereiding zijn.

Sedert januari is Urbain bezig met de voorbereiding van zijn dieren. Het is een werk van lange adem in de hoop enkele van zijn dieren in de nationale selectie te krijgen. “Het is niet zo dat je ’s morgens kan opstaan en zeggen dat je wil deelnemen aan de Europese Confrontatie. Een atleet die wil deelnemen aan de Olympische Spelen bereidt er zich ook ruim een jaar op voorhand op voor.”

L’Herbagère

op de kaart zetten

Voor de fokker is de organisatie van een opendeurdag op zijn bedrijf op de vooravond van het evenement eveneens een mooie opportuniteit. “Ik was reeds sterk ingenomen met de organisatie van de veiling in 2014. Zoveel gemotiveerde jongeren zien die de passie voor de genetica delen, het is hartverwarmend. Het is ook een erkenning voor ons harde werk en een mooie promotie voor de Waalse fokkerij.”

Tijdens de stille veiling op 11 april zal de familie Moreaux 22 dieren te koop aanbieden. “Het is een mooie gelegenheid om mijn passie over te brengen en vaarzen van goede kwaliteit tegen redelijke prijzen aan te bieden.

L’Herbagère begint bekend te raken door haar resultaten. De opendeurdag zal toelaten om een plaats en een beeld aan die naam te koppelen. Dat is belangrijk voor de toekomstige handel!”

Duitse oorsprong

Tijdens één van de beurzen in Libramont kocht Maurice Moureaux, vader van Urbain, een dochter van Laban die Cachette de l’Herbagère voortbracht. Cachette is één van de stammoeders van de huidige veestapel op l’Herbagère. Vandaag stamt ongeveer de helft van de koeien af van haar. “Mijn beste kandidate voor deelname aan de Europese Holstein Confrontatie 2019 is trouwens één van de afstammelingen van Cachette”, aldus Urbain.

Een andere opmerkelijke koe van l’Herbagère is Image (Prélude). Zij haalde een levensproductie van 102.000 liter en kreeg een uitstekende score van 93 punten. Dat was de beste klassering in België in de jaren 2000.

In Red Holstein is het Failue die haar stempel drukte op het bedrijf. Met zeven Red Holstein kampioenstitels werd ze recent in pension geplaatst bij Elitest, een centrum voor embryotransplantatie in Frankrijk.

Naar P-Y L.

Lees ook in Melkvee

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken