Startpagina Varkens

Afrikaanse varkenspest: bossen gaan weer open voor wandelaars

De landbouworganisaties Boerenbond en ABS reageren met ontsteltenis op het besluit om bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Het gaat om een gebied waar sinds september 2018 maatregelen van toepassing zijn tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen. De Waalse minister voor landbouwm natuur en platteland René Collin maakte de openstelling vrijdag bekend in het Luxemburgse dorp Rossignol.

Leestijd : 1 min

Hoewel het Afrikaanse varkenspestvirus nog niet uitgeroeid is in de regio, neemt de epidemie volgens specialisten af, zegt Collin. De betrokken sector omvat de kern- en bufferzones en is dus het meest bewaakte gebied. Wandelaars zullen er weer toegelaten worden als zich niet buiten de wegen en wandelpaden begeven. Mountainbikers en ruiters mogen enkel op de aangegeven wegen en paden. Wie een everzwijnenkarkas ziet, moet dat aan de autoriteiten melden. In een peiling die de toeristische dienst van de Gaume bij de horeca, toeristische attracties en logies voor toeristen hield, zei 40% dat de Afrikaanse varkenspest een impact had op hun zaak had.

Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS noemt het besluit onbegrijpelijk, en herinnert eraan dat de overheid na de uitbraak van Afrikaanse varkenspest al veel te laks heeft gereageerd. Het beleid wekt zo de suggestie dat de landbouw geen hoge prioriteit heeft voor het bestuur. Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker noemt in een Tweet het besluit ‘Onbegrijpelijk en onverantwoord!’.

BELGA-Landbouwleven

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken