Startpagina Afrikaanse varkenspest’

Ducarme vraagt FAVV advies over aangekondigde heropening Gaumebossen

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om een ‘dringend advies’ met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin (cdH) om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Dat zegt Ducarme dinsdag in een persbericht.

Leestijd : 1 min

In de Gaume, in de provincie Luxemburg, zijn sinds september 2018 maatregelen van toepassing tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen.

Ducarme was niet op de hoogte van de "zonder voorafgaand overleg" genomen beslissing van Collin, die vrijdag aangekondigd werd, en moest die naar eigen zeggen "via de pers" vernemen. De federale minister wil van het FAVV de garantie dat de beslissing geen enkel risico inhoudt voor de varkenssector. Daarom vraagt hij van het Wetenschappelijk Comité van het FAVV een onderbouwd advies.

De varkenspest bleef tot nog toe beperkt tot everzwijnen, maar als ook varkens besmet zouden worden, zou dat volgens Ducarme "een catastrofe (zijn) voor een sector die voor meer dan 15.000 jobs zorgt".

BELGA

Lees ook in Afrikaanse varkenspest’

Meer artikelen bekijken