Frankrijk breidt observatiezone uit tot (zuidelijke) Belgische grens

In totaal heeft Frankrijk 132 kilometer afsluiting aangebracht, die aansluiten bij de Belgische hekken.
In totaal heeft Frankrijk 132 kilometer afsluiting aangebracht, die aansluiten bij de Belgische hekken. - Foto: Pixabay

Net vrijdag werd bekendgemaakt dat de beenderen van een everzwijn die op 9 december ontdekt werden in een afgebakende zone bij het dorp Assenois, een deelgemeente van Léglise in de provincie Luxemburg, besmet zijn met Afrikaanse varkenspest.

Het karkas werd ontdekt bij verhoogde controle- en zoekacties naar everzwijnen in de streek. Een laboratorium bevestigde dat de beenderen positief hadden getest op het virus. Volgens de eerste gegevens was het everzwijn al drie tot zes maanden dood. De zone staat onder verscherpt toezicht in het kader van de aanpak van de crisis rond de Afrikaanse varkenspest.

Als gevolg van de ontdekking gelden speciale maatregelen in de betrokken zone. Zo is alle verkeer in de bossen verboden, net als de jacht, en mag er geen hout gekapt worden. In Frankrijk is nog geen enkel geval van Afrikaanse varkenspest vastgesteld. De maatregelen gelden in de departementen van de (Franse) Ardennen, de Maas en Meurthe et Moselle.

In totaal heeft Frankrijk 132 kilometer afsluiting aangebracht, die aansluiten bij de Belgische hekken. Het Groothertogdom Luxemburg heeft ook al een afsluiting gebouwd aan de Belgische grens om zich te beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest.

Belga

Meest recent

Meest recent