Startpagina Afrikaanse varkenspest’

Varkenssector wil ‘regionalisering’ exportverbod bij Afrikaanse varkenspest

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten een regionalisering hanteren bij een importverbod van varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dat Zuid-Korea dus geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is.

Zuid-Korea sloot na het uitbreken van de Afrikaanse varkenspest de grenzen voor het Belgische varkensvlees. Zo willen ze ten allen tijde vermijden dat het virus ook bij hen uitbreekt. Maar de ziekte treft enkel everzwijnen en dus geen varkens en is niet gevaarlijk voor de mensen, klinkt het in de sector.

"De onderhandelingen verlopen zeer moeilijk", zegt Gert Van Causenbroeck, exportmanager bij VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. De schrik zit er bij de Zuid-Koreanen volgens hem goed in dat het virus ook bij hen opduikt, en de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Afrikaanse varkenspest’

Wees waakzaam voor herintroductie van Afrikaanse varkenspest

Veeteelt In 2018 dook het AVP-virus op bij everzwijnen in de provincie Luxemburg. Niet tegenstaande dat België zijn AVP-vrije status terugkreeg voelen tot op vandaag de Vlaamse en Waalse varkenshouderij de gevolgen hiervan. Er wordt door het Wetenschappelijk Comité van het FAVV gewaarschuwd voor het risico op herintroductie van het virus. Adviezen naar overheid, jachtsector, varkenshouders en het grote publiek worden geformuleerd.
Meer artikelen bekijken