Startpagina Wetgeving

MAP6 zonder bijkomend advies niet gesmaakt

Het is niet zeker of het nieuwe mestactieplan (MAP6) nog deze legislatuur door het Vlaams Parlement zal goedgekeurd worden. Volgens parlementsvoorzitter Jan Peumans verdient het decreet een "grondige behandeling in het parlement". Hij gaat daarom in op de vraag van oppositiepartijen Groen en sp.a om een advies te vragen bij de Raad van State en op de vraag van Hermes Sanctorum (onafhankelijke) om ook een advies van de bevoegde adviesraden te vragen.

Leestijd : 3 min

De mestvervuiling van de Vlaamse rivieren gaat totaal de verkeerde kant uit. In het Mestrapport 2018 bleek eind vorig jaar nog dat bij 28 procent van de metingen de nitraatnorm werd overschreden, terwijl de regering op hooguit 5 procent had gemikt.

Voormalig Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege sleutelde lang aan een nieuw mestactieplan (MAP6). Uiteindelijk bereikte de Vlaamse regering en de nieuwe minister Koen Van den Heuvel onlangs een politiek akkoord over het MAP6. Dat plan moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren weer onder controle brengen. Het politieke akkoord verhuisde naar het Vlaams Parlement waar enkele parlementsleden het in een voorstel van decreet goten. Dat moest de procedure versnellen en moest een goedkeuring tijdens de huidige legislatuur nog mogelijk maken.

Maar al snel kwamen er vragen er kritiek uit verschillende hoeken, gaande van de landbouwers tot de milieu-organisaties. En in het parlement drongen oppositiepartijen Groen en sp.a aan op een advies van de Raad van State en onafhankelijke parlementslid Hermes Sanctorum vroeg een advies van de bevoegde adviesraden (SALV en Minaraad).

Parlementsvoorzitter Jan Peumans gaat nu in op die vragen. Uit een bericht aan de leden van de commissie Landbouw blijkt dat Peumans zelf heel ernstige vragen heeft bij de manier waarop men dit decreet op de valreep door het parlement wil duwen. Zo wijst hij er onder meer op dat ook het vorige mestactieplan (MAP5) uit 2015 niet is voorgelegd aan de adviesraden en de Raad van State. "Het is dus al lang geleden dat een mestdecreet voor advies werd voorgelegd", klinkt het. Bovendien blijkt uit een juridisch advies van de eigen diensten dat het voorgelegde voorstel van decreet ‘vol zat met slordigheden en onduidelijkheden’.

"De manier waarop dit dossier wordt aangepakt, staat haaks op het beleid dat voorzitter Peumans 10 jaar gevoerd heeft. Dit decreet verdient een ernstige en grondige behandeling in het parlement", luidt het in het bericht dat Belga kon inkijken.

Concreet betekent dit dat het MAP6 voorlopig niet kan gestemd worden. Bedoeling is dat het advies van de Raad van State er binnen een termijn van 30 dagen is. Als het parlement het MAP6 nog deze legislatuur gestemd wil krijgen, zal er wellicht een extra plenaire zitting nodig zijn na de voorziene laatste zitting van 24 april. Maar dan komt de datum van de verkiezingen (26 mei) wel dichtbij.

Tinne Rombouts, CD&V-parlementslid en voorzitter van de commissie Landbouw, heeft vragen bij de beslissing van Peumans. "Natuurlijk heeft de voorzitter het recht om dat te doen. Maar zeker de vraag aan de adviesraden is wat vreemd. Er is lang met de sector overlegd geweest over de tekst en het actieplan heeft lang in openbaar onderzoek gelegen", aldus Rombouts. Zij hoopt dat de Raad van State de termijn van 30 dagen respecteert en dat het decreet nog deze legislatuur gestemd kan worden. "Ik kan alleen hopen dat niemand dit decreet koste wat het kost wil vertragen", aldus Rombouts.

BELGA

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken