Startpagina Akkerbouw

Rassenlijsten volgen voor duurzame landbouw

Hij is als landbouwerszoon geboren. Later koos hij voor de studies landbouwkundig ingenieur. Belangrijk is echter om te onthouden dat de rode draad doorheen zijn onderzoekersleven het rassenonderzoek is, in combinatie met teelttechniek. Tijdens zijn pensioenviering, op 28 maart, blikte hij terug op zijn carrière en dacht hij ook na over de toekomst van de landbouw.

In de plantentuin van Meise zette Johan Van Waes zijn eerste stappen in het onderzoek, onder andere met het vermeerderen en telen van zeldzame plantensoorten van Europese orchideeën. Daar leerde hij hoe belangrijk selectie wel niet is, met de kennis van natuurlijke habitat. Geboren in 1954, heeft Van Waes een heel parcours afgelegd en kan hij verschillende trends in rassenonderzoek benoemen van de jaren 50 tot nu.

Kleinschalig gestart...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wat is het potentieel van kruidenrijk grasland als klimaatrobuust maaimengsel?

Akkerbouw Door de klimaatverandering worden veehouders steeds meer geconfronteerd met warmere en vooral drogere zomers. Grasland is door het lange groeiseizoen en dus groot compensatievermogen op zich klimaatrobuust. Toch is er nog ruimte voor verbetering als het gaat over grasmengsels bedoeld om te maaien. Deze zijn klassiek samengesteld uit hoofdzakelijk Engels raaigras. Dit wortelt ondiep en heeft behoefte aan veel nutriënten (onder andere stikstof) en water.
Meer artikelen bekijken