Startpagina Schapen

Limburgse schapenboeren met kuddes op straat

In Noord-Limburg zijn schapenhouders vrijdag met hun kuddes de straat opgetrokken. De schapenboeren vinden dat ze niet genoeg vergoed worden voor het risico op wolven. Dat meldt VTM NIEUWS en het nieuws wordt door het kabinet van Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) bevestigd.

Leestijd : 2 min

De schapenhouders claimen dat de overheid hen niet terugbetaalt als ze hun schapen willen beschermen tegen wolven, terwijl particulieren - zonder landbouwnummer - wel 80 procent van hun uitgaven terugkrijgen. “Tijd voor actie. We brengen vrijdag onze schapen naar de weides via de grote wegen, verkeer of geen verkeer”, zegt schapenboer Johan Schouteden aan VTM Nieuws.

Het kabinet van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) benadrukt dat er wel degelijk subsidies zijn voor veehouders die maatregelen tegen wolven nemen. Particulieren krijgen 80 procent terugbetaald, terwijl professionele veehouders zelfs bijkomende subsidies kunnen aanvragen. Voor particulieren gebeurt dat via het Agentschap voor Natuur en Bos, voor professionelen via het Departement Landbouw.

Volgens het kabinet is er tegemoetgekomen aan de vraag om de subsidies ook voor de professionelen op te trekken naar 80 procent. De schapenboeren mogen dus rekenen op 80 procent voor het plaatsen van een specifieke wolvenomheining. Daarbovenop blijft de 15 procent Europese steun voor een gewone omheining gelden

“Het bleek dat men niet aan die 80 procent kwam, en dat heeft de minister nu opgelost. Men kan dus van dezelfde subsidies als de particulieren gebruikmaken”, zegt woordvoerder Gerrit Budts. “Die subsidies zijn groter dan in onze buurlanden. De minister rekent wel op de medewerking en een draagvlak van de veehouders.”

BELGA

Lees ook in Schapen

Mooie Belgische finale van de Ovinpiades 2023

Agribex Wat in 2019 begon met een voorzichtige toenadering vanuit de Waalse schapensector naar Vlaanderen, groeide uit tot een volwaardige wedstrijd voor jonge schapenherders met een Belgische finale op Agribex in Brussel.
Meer artikelen bekijken