Startpagina Mechanisatie

Onzekerheden wegen op de Franse markt

Le Sillon Belge/Landbouwleven had onlangs de gelegenheid een bilan op te maken van de Franse landbouwmachinemarkt, samen met Laurent de Buyer, voorzitter van de economische commissie Axema, de unie van de Franse industrie rond landbouwmachines.

Leestijd : 4 min

De Franse markt voor landbouwmachines doet het sinds enkele jaren slechter. Na een piek van 6,5 miljard euro in 2013, nam het geleidelijk af naar, volgens de schattingen, 5 miljard euro in 2016. “We zijn 8% gedaald ten opzichte van 2015”, constateert Laurent de Buyer.

“Het is gemakkelijk te verklaren. Na de rampzalige oogst van vorige zomer werden veel bedrijven geconfronteerd met cash-flow problemen.” Het is inderdaad zo dat de daling van de opbrengsten niet gecompenseerd werd door hogere prijzen op de internationale markt. Ook moet men rekening houden met de lage melkprijzen in gemengde landbouw- en veeteeltgebieden. “De laatste vijf tot zeven jaar hebben sommige boeren geïnvesteerd uit eigen keuze of uit verplichting. Hun bedrijf is echter niet genoeg gegroeid om er optimaal van te profiteren. Vandaag de dag worden ze geconfronteerd met rendabiliteitsproblemen, die nog verergerd zijn door de afschaffing van de melkquota.”

Een stroom aan kansen

Tegelijkertijd zagen de bedrijven die actief zijn in de sector van landbouwmachines ook hun marges krimpen. “De verliezen worden groter naarmate de bedrijven kleiner zijn”, waarschuwt Laurent de Buyer. Hij betreurt het ook dat de regering geen enkele steun aan de landbouwmachinerie heeft verleend, in tegenstelling tot de crisis van 2009, waarna er wel een gedeeltelijke steun is geweest.

Toch zorgde de wet Macron, die tot doel heeft de groei van de Franse economie te stimuleren, er waarschijnlijk voor dat de schade beperkt bleef. De wet bleef van kracht tot 14 april 2017 en laat het versneld afschrijven van investeringen toe. Dit versterkte de verkoop van landbouwmachines, hoewel dit niet genoeg was om de markt te stabiliseren, en zorgde voor een verlies van 8% in 2016. Pas over een jaar zal het totale effect op de omzet bekend worden.

“Het gevolg van deze wet is dat het aantal occasies bij concessiehouders sterk is gestegen”, nuanceert hij. Daarom besteden concessiehouders nu meer tijd aan de verkoop van dit materiaal, dat vaak zeer concurrerend is in prijs, dan aan de verkoop van machines en gereedschappen.

Naar een verbetering

De perspectieven voor 2017 lijken vooral positief. Het eerste semester zal wellicht moeilijk zijn, naar wat de industrie in de afgelopen maanden heeft ervaren. In de tweede helft van het jaar stijgt de verkoop terug zo dat de resultaten van de eerste zes maanden van het jaar voldoende gecompenseerd worden. Volgens Axema zou de Franse markt voor landbouwmachines stabiliseren of groeien in 2017.

Deze stijging zou 3 à 4% kunnen zijn als aan twee voorwaarden wordt voldaan. Allereerst moet de oogst goed zijn, met een stijging van de graanprijzen tot gevolg. “Als we weer te kampen hebben met een slechte oogst in onze regio, hopen we dat in de rest van de wereld hetzelfde gebeurt zodat de prijzen sterk stijgen en deze de ramp zullen compenseren”, voegt Laurent de Buyer toe. Dan zullen de melkprijzen ook omhoog gaan. “We zien dat de zuivelprijzen in Nieuw-Zeeland hoog staan, dus dat kan binnenkort in Europa ook het geval zijn.”

Loonwerkers en wijnbouwers in goede vorm

Loonwerkers lijken het dan weer goed te doen. In de afgelopen vijf jaar nam hun werk onophoudelijk toe. Het aantal werknemers in de sector volgt dezelfde lijn. “Deze trend is vrij logisch. Steeds meer boeren kunnen of willen niet investeren in nieuw materiaal. Er zijn al tal van mensen die een deel van hun werk aan loonwerkers uitbesteden.”

Na een twaalftal jaar met moeilijkheden, stabiliseert de markt zich. De Franse wijnbouwers verbeterden de kwaliteit van hun producten en hebben nieuwe mogelijkheden gevonden op vlak van export. “De producenten hebben dus contant geld, wat alleen maar positief kan zijn voor de landbouwmachinemakers.” Bovendien is onkruidbeheersing en grondbewerking in de wijngaarden in opmars om het herbicidegebruik te verminderen. “Het geeft terug ademruimte aan de mechanisatiesector.”

Politiek enigma

De Franse landbouwers echter zullen de komende maanden nog vol onzekerheden zitten. “Hoe zal het toekomstige politieke bestuur zijn?”, vraagt Laurent de Buyer zich af. De genomen keuze van de nieuwe Franse uitvoerende macht heeft een zekere invloed op de sector, namelijk op het niveau van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Voeg daaraan het plotse overlijden van Xavier Beulin toe, de voorzitter van Fn-sea (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles). “Zijn opvolger zal niet alleen deze nieuwe verantwoordelijkheid op zich nemen, maar ook zorgen voor de onderhandelingen met de nieuwe regering. Een taak die niet zonder problemen zal verlopen…”

Naar J.V.

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken