Startpagina Pluimvee

Leegstandsvergoeding pluimveehouders in kader vogelgriep

De Vlaamse Regering kent principieel een leegstandsvergoeding toe aan pluimveehouders getroffen door het herbevolkingsverbod als gevolg van deze uitbraak van vogelgriep. De steunregeling kan maar uitwerking krijgen op het moment dat de federale overheid een ruimplicht en een herbevolkingsverbod voor de getroffen bedrijven invoert.

Sinds begin mei 2019 worden in Vlaanderen in een toenemend tempo besmettingen met vogelgriep type H3 (laag pathogeen) vastgesteld bij pluimveebedrijven. Er is sprake van abnormaal hoge uitval (sterfte van dieren en verminderen eierproductie), wat atypisch is gezien het om het laag pathogene H3 type vogelgriep gaat. Zowel vermeerderingsbedrijven, bedrijven met leghennen, bedrijven met braadkippen als opfokbedrijven zijn getroffen.

Niet alleen het federale niveau moet nog een besluit nemen. Ook moet de steunregeling door de Europese Commissie getoetst...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Pluimvee

Meer dierenwelzijn voor pluimvee komt met een kostprijs

Pluimvee AVEC, de Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries of de Europese sectorfederatie van de pluimveeverwerkers en -handel, heeft op 22 mei de resultaten gepubliceerd van een impactstudie voor de Better Chicken Commitment. Meer dierenwelzijn heeft een grote impact op het verbruik van water en veevoer en dus op de kostprijs.
Meer artikelen bekijken