Startpagina Mechanisatie

Bioboer uit Zevekote heeft eerste elektrisch landbouwvoertuig van België

Voor het eerst is een volledig elektrisch landbouwvoertuig verkocht in België. Bioboer Frank Lambrecht uit Zevekote bij Gistel heeft daarmee de primeur te pakken. De Kramer KL25.5e is een wiellader van het bedrijf Arvesta die volledig wordt aangedreven door batterijen waarmee de boer kan heffen, scheppen en vegen. Het voertuig is stiller, krachtiger en efficiënter dan zijn soortgenoten op brandstof.

Leestijd : 1 min

Dat juist landbouwer Frank Lambert voor dit voertuig koos is niet toevallig. Het past in zijn visie om aan duurzame landbouw te doen. Hij investeerde al in heel wat zonnepanelen en plant ook een mini windmolen te bouwen op zijn grond. Zo kan hij bijna volledig zelfvoorzienend zijn. "Dit toestel is een mooie aanvulling in onze visie", vertelt lambert. "Er is geen uitstoot. Het toestel is ecologisch, duurzaam en een pak krachtiger dan zijn traditionele tegenhangers. Hij kan zo'n 2.500 kilogram heffen", klinkt het.

Elektrische voertuigen zijn natuurlijk doorgaans duurder dan de tegenhangers op brandstof. Dankzij het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds wordt 30 procent van de aankoopprijs terugbetaald, wat de meerkost compenseert. Het voertuig kost 75.000 euro en kan zo'n vijf uur aan een stuk werken. Eens de batterij volledig leeg is, moet hij zeven uur opladen.

Belga

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken