Startpagina Akkerbouw

Europese Commissie verbiedt "patattenpoeier"

Aardappeltelers zullen in de loop van volgend jaar niet langer de kiemremmer chloorprofam mogen gebruiken om aardappelen beter te kunnen bewaren. De Europese Commissie heeft de goedkeuring van de kiemremmer, "patattenpoeier" in de volksmond, niet verlengd. "Een serieuze uitdaging voor de sector", zegt Romain Cools van sectorfederatie Belgapom.

De niet-verlenging werd deze week gepubliceerd. De lidstaten moeten tegen 8 januari 2020 de toelating intrekken voor gewasbeschermingsmiddelen die de stof bevatten. Een overgangsperiode is mogelijk, tot maximaal 8 oktober 2020. Romain Cools van Belgapom bevestigt de "onherroepelijke" beslissing, waarover het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt) vrijdag schreef. Ze komt er volgens hem na een studie van het Europese voedselagentschap (EFSA), die stelt dat de stof giftiger is dan eerst gedacht.

"Chloorprofam en de belangrijkste metaboliet 3-...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wintergranen: stadium voor T2-behandeling bereikt

Granen Op verschillende percelen is het gewasstadium voor T2-behandeling om het laatste blad en aar te beschermen bereikt. De behandelingsdrempel voor bladseptoria wordt vaker bereikt. Bruine roest breidt net als gele roest verder uit. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen (LCG) op basis van de waarnemingen op 21 en 22 mei.
Meer artikelen bekijken