Recht: wel of geen voorkooprecht bij seizoenspacht?
Ik gebruik sinds 7 jaar een perceel akkerland van 4 hectaren en onderteken daarvoor met de eigenaar jaarlijks een contract van seizoenspacht. Nu heeft deze eigenaar mij laten weten dat hij zijn perceel grond gaat verkopen. Beschik ik bij een seizoenspacht over een voorkooprecht?

Een seizoenspacht of cultuurcontract is een overeenkomst die volgens art. 2,2° Pachtwet niet onder de toepassing van de Pachtwet valt. Dit betekent dat principieel de bepalingen van de Pachtwet die het voorkooprecht van de pachter garanderen niet van toepassing zullen zijn. Partijen kunnen echter altijd overeenkomen om een voorkooprecht op te nemen in het contract dat zij opmaken. In dat geval kan een seizoenpachter toch een voorkooprecht genieten. Aangezien er in de contracten die u ons bezorgde geen voorkooprecht staat ingeschreven, lijkt u op het eerste zicht geen voorkooprecht te genieten.
Strenge voorwaarden
Sanctie
Wanneer een cultuurcontract wordt afgesloten maar de eigenaar of verpachter zich niet rigoureus houdt aan de verschillende wettelijke voorwaarden, dan hebben we te maken met een onvolkomen seizoenspacht. De sanctie op dergelijke onvolkomen seizoenspachten of cultuurcontracten is bijzonder zwaar. De relatie tussen de eigenaar of verpachter en de landbouwer wordt dan immers dwingend geregeld door de Pachtwet.
Opgepast! De gebruiker onder het regime van een cultuurcontract die zich beroept op de bescherming van de Pachtwet draagt de bewijslast. Dit betekent dat u zult moeten bewijzen dat de eigenaar van de gronden zelf geen landbouwer is en dat u instond voor de voorbereidende werkzaamheden en bemesting.
Wat het eerste bewijs betreft dat u moet leveren, met name dat de eigenaar geen landbouwer is, kunt u in de procedure vragen dat de rechtbank uw eigenaar verplicht om zijn identificatiefiche als landbouwer voor te leggen. Art. 877 Ger.W. voorziet immers in een mogelijkheid om een procespartij stukken te doen voorleggen die nodig zijn voor de beoordeling van een zaak. Sterker nog de rechtbank zou ook bij de administratie, het Departement Landbouw en Visserij, navraag kunnen doen of uw eigenaar daar bekend staat als landbouwer.
Het tweede aspect dat u dient te bewijzen, met name dat u de voorbereidende werkzaamheden zelf deed en ook zelf voor bemesting zorgde, kunt u op alle mogelijke manieren bewijzen bijvoorbeeld door getuigen. Ook uw aangifte bij de overheid waarin u in het verleden de bemesting op het betreffende perceel heeft aangeduid, is natuurlijk een bewijsstuk.
Toch een voorkooprecht
Een logische consequentie van de toepassing van de Pachtwet is de aanbieding van een voorkooprecht in geval van verkoop. Artikel 47 en volgende van de Pachtwet voorzien immers principieel een voorkooprecht voor de pachter. De uitzonderingen op dit principe van voorkooprecht voor de pachter zijn opgenomen in artikel 52 van de Pachtwet, maar schijnen ons in dit geval niet van toepassing.
Beste aanpak
Abonneevoordeel
Als abonnee op Landbouwleven geniet u van een voordeeltarief van 45€ (excl. btw.) per vraag aan onze gespecialiseerde juridische dienst.
Het geschreven en gedocumenteerde antwoord wordt u met de post of per mail opgestuurd.
Stuur uw vraag per post naar: Landbouwleven - 100 Koningsstraat -
1000 Brussel
Of per e-mail: juridischedienst@landbouwleven.be
- Betaling: via overschrijving op rekening BE31 1030 1157 0855
van Landbouwleven met de mededeling « Juridische vraag ».
– niet-abonnees: tarief 85€
– Bepaalde gevallen zullen gepubliceerd worden in de krant (anoniem)