Startpagina Varkens

Belgische Piétrain, Franse Piétrain of Canadese Duroc als eindbeer?

Vleesvarkens met een Canadese Duroc-beer als vader geven de beste vleeskwaliteit, gevolgd door nakomelingen van de Franse Piétrain en ten slotte de Belgische Piétrain. Als varkenshouder is het momenteel echter nog het meest rendabel om de Belgische Piétrain als eindbeerlijn te gebruiken, aangezien de uitbetaling hoger is door de betere karkaskwaliteit. Mogelijkheden om een meerprijs te krijgen voor de vleesvarkens met een betere vleeskwaliteit zijn bijvoorbeeld door deze zelf te commercialiseren of zich aan te sluiten bij een label.

Al meerdere decennia wordt in Vlaanderen geselecteerd naar magere vleesvarkens met een lage voederconversie en een hoog versnijdingsrendement. De laatste jaren groeit evenwel de bezorgdheid over onvoldoende sensorische (onder andere weinig smaak gerelateerd aan het lage intramusculair vetgehalte) en technologische kwaliteit (onder andere het hogere dripverlies) van het varkensvlees voor vers gebruik en verdere verwerking.

ILVO en Lanupro (UGent) onderzoeken daarom welke mogelijkheden er zijn om via...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Het belang van monitoring en sequenering bij PRRS

Varkens Het PRRS-programma biedt varkenshouders en dierenartsen krachtige tools om de aanwezigheid van het PRRS-virus (PRRSV) vroegtijdig op te sporen en om verspreiding effectief tegen te gaan. Daarmee kunnen ze gericht inspelen op de situatie binnen het bedrijf. In dit artikel verkennen we hoe de verschillende PRRS-Monitors en sequenering bijdragen aan een betere beheersing van PRRS en hoe de tools kunnen worden ingezet voor een doordacht gezondheidsbeleid.
Meer artikelen bekijken