Startpagina Economie

Geen Europees akkoord vergroeningseisen nieuw GLB

EU-lidstaten zijn het eens dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) groener moet worden. Maar tijdens de eerste vergadering van landbouwministers onder Fins voorzitterschap in Brussel, bleek dat landen het nog verre van eens zijn over de wijze waarop vergroening moet plaatsvinden.

Leestijd : 2 min

In 2020 treedt een nieuw GLB in werking. De EU wil de opwarming van de aarde beperken, dus worden directe betalingen gekoppeld aan vergroeningsmaatregelen. De Duitse landbouwminister Julia Klöckner benadrukte bij een recente vergadering van landbouwminister in Brussel dat een ‘groene architectuur’ van het GLB bittere noodzaak is, omdat anders het draagvlak voor subsidies aan de landbouw bij burgers wegvalt.

Andere landen zijn ook in meerderheid voor verdere vergroening, ook omdat in het voorstel van de Europese Commissie staat dat landen meer vrijheid krijgen. Ze moeten bepaalde doelen halen, maar mogen zelf de route ernaartoe bepalen. Lidstaten zijn het echter over een aantal zaken nog niet eens. Zo willen sommige lidstaten net als de Commissie dat de maatregelen verplicht worden als voorwaarde voor directe betalingen, terwijl anderen kiezen voor een meer vrijwillige basis, waarbij een deel van de betalingen ook zonder vergroening kunnen doorgaan.

Verplicht of vrijwillig?

De Franse landbouwminister Didier Guillaume pleitte voor verplichting van milieuvriendelijke praktijken, omdat alleen dan zeker is dat veel landbouwers het zullen oppakken. Maar, aldus Guillaume, dan moet er wel duidelijk meer geld worden vrijgemaakt om landbouwers een motiverende compensatie aan te bieden. Landbouwers doen veel voor het milieu, maar krijgen volgens hem te weinig terug. Frankrijk is de agrarische grootmacht van de EU en wordt in dezen ondersteund door Duitsland, het grootste land, en Spanje.

Italië liet bij monde van landbouwminister Gian Marco Centinaio weten dat verplichting alleen maar wrevel oplevert en bovendien een categorie landbouwers die echt geen maatregelen kan nemen, uitsluit van directe betalingen. Wat Centinaio betreft wordt niet verplichte vergroening maar een simpeler GLB de absolute prioriteit.

Italië is ook fel voorstander van een systeem waarbij kleinschalig werkende boeren worden gevrijwaard van de strengere vergroeningseisen. Het argument hiervoor is dat landbouwactiviteit in achtergebleven plattelandsgebieden niet in gevaar komt. Italië vindt ondersteuning bij vooral Polen, Griekenland en Tsjechië.

Finland is sinds kort voorzitter van de EU en dus de landbouwraad. Anders dan de vorige voorzitter, Roemenië, is Finland niet overtuigd dat ze de lidstaten op één lijn kan krijgen. Landbouwminister Jari Leppä heeft bovendien gezegd dat een akkoord sterk afhangt van een akkoord over de totale EU-begroting.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken