Startpagina Mechanisatie

Matermaco verliest importeurschap Kubota

Matermaco verliest vanaf 2021 het importeurschap van Kubota. De Japanse machinefabrikant neemt dan binnen een België/Nederland-structuur zelf het heft in handen. Dat bevestigt verkoopmanager Jonathan Vandersteen, die vanaf 2021 mee zal stappen in de Kubota-structuur, in de kantlijn van de Beurs van Libramont.

Leestijd : 2 min

Dealers zijn al op de hoogte gesteld. Kubota verkocht vorig jaar in België65 landbouw- en smalspoortrekkers en 600 compacttrekkers, aldus Vandersteen. Jaarlijks groeit de afzet van landbouwtrekkers volgens Vandersteen al enige tijd met zo’n circa 10%. Voor dit jaar hoopt de firma op circa 80 landbouw- en smalspoortrekkers uit te komen. In het segment voor compacttekkers is Kubota al jaren leidend. Binnen Matermaco zijn in totaal 6 personen in voltijd met Kubota bezig, en nog enkelen meer ook voor de wisselstukken.

Verrassend is de stap niet. Matermaco is sinds 2005 eigendom van de Nederlandse Mechan-groep. In Nederland verloor Mechan-dochter De Vor al vier jaar geleden het importeurschap van Kubota. Toen werd als reden genoemd dat de Mechan Groep in Nederland met de Agco-merken Fendt, Massey Ferguson, Valtra en Fella (groenvoederwinning) in feite Kubota beconcurreert, wat een groter probleem is geworden nu Kubota zich steeds meer in de markt van landbouwmachines mengt.

Het bouwt zelf steeds zwaardere machines en die sluiten sinds de opening van een Franse fabriek steeds beter aan bij de Europese markt. Via onder meer Kverneland is Kubota ook op de werktuigenmarkt actief. In België is de situatie vergelijkbaar, al wordt AGCO-merk Fendt niet via Matermaco verdeeld maar via de firma Hilaire Van der Haeghe (trekkers) en Agrimadis (oogstmachines).

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken