Startpagina Economie

‘50 miljoen euro schade door droogte’

De extreme droogte heeft dit jaar al voor minstens 50 miljoen euro landbouwschade gezorgd. Dat meldt landbouwexpertisebureau ATP Consulting tegenover dagblad Het Laatste Nieuws. Voor erkenning als landbouwramp vindt Vlaams landbouwminister Koen Van den Heuvel (CD&V) het nog te vroeg. De Europese Commissie neemt wel al maatregelen.

Leestijd : 2 min

“De vroege en halflate aardappelen kreunden al vijf weken onder de droogte. De hitte van vorige week gaf hen de genadeslag”, zegt Sofie Scherpereel van ATP Consulting tegen de krant. Het loof valt dood en de knollen ontwikkelen zich volgens haar niet meer. Het gaat om verliezen van gemiddeld 50%. Ook de aardappelen die pas in oktober gerooid moeten worden, kregen een serieuze tik. De maïs staat al een aantal weken onder droogtestress en kreeg er nog een tik bij door de hitte. De schade wordt geschat op 30%.

In de tuinbouw is volgens het expertisebureau de helft van de boontjes verloren. De ajuinen is sprake van 35% verlies. In de fruitteelt zijn vooral appels getroffen, maar ook op perenpercelen is tot 40% aangetast. De landbouworganisaties vragen erkenning als ramp en dat geldt bij monde van schepen voor landbouw Hilde Vautmans (OpenVld) alvast ook voor de gemeente Sint-Truiden. Vautmans roept gemeenten op om vaststellingen te doen zodat een stevig dossier kan worden aangebracht bij Van den Heuvel.

In de fruitteelt is op sommige plaatsen ook schade ontstaan door onweder. De gemeente Kortenaken gaat een dossier indienen bij het rampenfonds voor schadeloosstelling van fruitteeltbedrijven. Die werden recent zwaar getroffen door een lokaal warmteonweer dat gepaard ging met een storm die mogelijk de vorm aannam van een windhoos. Bomen raakten hierdoor ontworteld.

De Europese Commissie heeft twee maatregelen genomen om de landbouwers die geraakt worden door droogte te steunen. De landbouwers krijgen een groter percentage vooruitbetaald van hun Europese landbouwsteun. Vanaf midden oktober kunnen ze 70 procent van hun directe betalingen en 85 procent van hun betalingen in het kader van plattelandsontwikkeling krijgen. Om te kunnen blijven voorzien in voeder voor de dieren, wordt er een grotere soepelheid aan de dag gelegd voor het landgebruik.

De Commissie dringt er bij de lidstaten op aan om de meest actuele informatie over de droogte door te sturen. Daarvoor worden ook Europese satellieten ingezet.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken