Startpagina Actueel

Blauwalgenbloei aangetroffen in kanaal Bocholt-Herentals en kanaal Dessel-Turnhout-Schoten

Recente metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er nieuwe, bijkomende blauwalgenhaarden zijn aangetroffen in het kanaal Bocholt-Herentals en ook in het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten. Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, wordt het recreatie- en captatieverbod er verder uitgebreid.

Leestijd : 1 min

Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder, of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer. Meer info over blauwalgen.In het kanaal Bocholt-Herentals gold er al een verbod op het traject Bocholt-Dessel (kanaalkruising). Dat traject wordt nu verlengd tot sluis 6, hmp 374 in Mol. Op het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten wordt het traject tussen Brecht (sluis 2, hmp 527) en Schoten (sluis 10, hmp 628) aangevuld met een bijkomend traject tussen Dessel (kanaalkruising, hmp 0) en sluis 1 (hmp 384) in Rijkevorsel.

Mensen mogen hier dus geen water capteren -binnen een straal van 100 meter rond de blauwalgendrijflaag- voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.

Lees ook in Actueel

PAS-reeks (8): Wat betekent het stikstofdecreet voor gemengde veebedrijven?

Veeteelt Op 22 februari 2024 werd het stikstofdecreet gepubliceerd. Daarin zijn de reductiedoelstellingen voor de verschillende diercategorieën opgenomen. Een exploitant kan de PAS-referentie 2030 ook realiseren binnen het geheel van de diersoorten varkens, pluimvee en rundvee op het bedrijf. Dit is het principe van ‘intern salderen’.
Meer artikelen bekijken