Startpagina Groenten

Variëteit aan rassenproeven zaadvaste rassen inspireert 130 groentetelers

Meer dan 130 Vlaamse, Waalse en Nederlandse biologische groentetelers kwamen op woensdag 7 augustus samen op CSA De Witte Beek (Bierbeek) tijdens de eerste Bingenheimer Saatgut Rassendag in België.

Leestijd : 3 min

O p uitnodiging van Bingenheimer Saatgut, hun Belgische verdeler Biosano en CSA De Witte Beek kwamen de professionele groentetelers kennismaken met een 20-tal gewassen-rassenvergelijkingen, met in totaal bijna 100 groenterassen van Bingenheimer Saatgut, naast diverse referentierassen. Een ideale gelegenheid om die variëteit aan zaadvaste rassen op het veld te ervaren, te proeven en om met elkaar uit te wisselen.

Zaadvaste rassen

Bingenheimer Saatgut ziet zaadgoed niet als economische goederen maar als cultuurgoederen. Samen met de partners veredelaars en vermeerderaars kiezen ze daarom voor reproduceerbare, zaadvaste rassen, en bevorderen zij biologisch-dynamische en biologische veredeling.

Onder de aanwezige boeren en boerinnen klinken vele persoonlijke redenen om te werken met de zaadvaste rassen: de kwaliteit en de kiemkracht van het zaad, het belang dat Bingenheimer Saatgut hecht aan selectie op smaak, de rassenverscheidenheid, en de diversiteit aan smaken, kleuren en vormen. Jelle Jacobs, bioboer op Le Pic-Vert (Rumes), benoemt vooral de vrijheid van de rassen en hoe belangrijk dat is voor boeren: “Ik gebruik zaadvaste rassen om vrijer te staan van de grotere zaadhuizen die veelal hybriden aanbieden. Als een ras en teelt mij echt aanspreekt, kan ik 'op het veld' beslissen dat ik er verder mee aan de slag ga.”

Meer dan 20 groentesoorten

Op De Witte Beek in Bierbeek teelt bioboerin Jen Nold op 1,20 ha groenten en fruit voor 120 gezinnen via het ‘Community Shared Agriculture’ (CSA)-systeem. Jen Nold: “We kiezen hier in de eerste plaats voor biologische, zaadvaste rassen. Daarnaast zijn smaak, kleur, robuustheid en diversiteit essentieel. Ik hou ervan om te experimenteren met nieuwe rassen en teeltwijzen en de deelnemers waarderen de ruime keuze in de variëteiten en de smaak heel erg.” Op vraag van en in samenwerking met Bingenheimer Saatgut en Biosano zette Jen Nold dit jaar meer dan 20 rassenvergelijkingen op met voornamelijk zaden van Bingenheimer Saatgut, aangevuld met biologische referentiezaden van andere zaadhuizen, ook hybridezaden en zaden uit Amerika, haar land van herkomst.

Op 7 augustus lieten Jen en de adviseurs van Bingenheimer Saatgut de bioboeren op het veld rassenvergelijkingen zien van struikbonen, koolrabi, rode biet, wortel, peterselie, knolvenkel, sla, honingmeloen, watermeloen, courgette, paprika (buitenteelt en beschut), chilipeper, aubergine, suikermais, komkommer, tomaat (buitenteelt en beschut) en ui. Ze delen hun ervaringen, staan stil bij teelttechnische aspecten, specifieke eigenschappen en gewenste omstandigheden. Ook rassen die het minder goed deden, bespreken ze open. De collega-groentetelers observeren, proeven en gaan met hen in dialoog, over de courgettes bijvoorbeeld. De gestreepte courgette blijkt smaakvoller dan de groene courgette, al is hij minder lang te bewaren.

Leren via netwerk

Bingenheimer Saatgut zet in op uitwisseling en netwerking met betrokken veredelaars, vermeerderaars en de groentetelers. Mieke Lateir, vertegenwoordiger bij Biosano voor Bingenheimer Saatgut in de Benelux, en organisator van de Rassendag: “Voor ons is het heel belangrijk om de ervaringen van de telers telkens mee te nemen, naar andere telers, maar ook terug naar het bedrijf en de veredelaars. We vormen samen een netwerk en blijven we samen werken aan een ruime verscheidenheid van kwalitatieve, robuuste zaadvaste rassen.” De aanwezigen op de Rassendag waren ook tevreden. Ofwel zijn ze bevestigd in hun werk, ofwel willen ze enkele rassen uitproberen. Gust Deschamps, hovenier op het Kasteel Hex (Heks) besluit: “Het is niet altijd evident om keuzes te maken aan de hand van de beschrijvingen in de catalogus.” Meer info: https://www.bingenheimersaatgut.

de en bij Mieke Lateir

via mieke.lateir@biosano.be

Lees ook in Groenten

Vergelijking tussen zaai-, winter- en plantuien

Groenten De uienteelt groeit aan belang in België. Tijdens de studienamiddag ‘Uien telen in een veranderend klimaat’ van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij (ALZ) en Proefcentrum Groenteteelt (PCG) deden verschillende presentaties het verschil tussen zaai-, winter- en plantuien uit de doeken, zodat landbouwers een geïnformeerde keuze kunnen maken, met de steeds extremere weersomstandigheden in het achterhoofd.
Meer artikelen bekijken