Startpagina Varkens

Prijzen varkensvlees pieken

De prijs van varkensvlees is de voorbije weken gestegen naar het hoogste niveau in bijna twee jaar. De varkenshouders zijn tevreden met de duurdere prijzen, de vleesverwerkers reageren minder enthousiast.

Leestijd : 1 min

De varkensprijs is de voorbije weken, na een dip in de zomer, gestegen naar het hoogste peil sinds 2017. Per kilogram levend varken wordt 1,3 euro betaald, per kilogram geslacht varken is dat 1,6 euro.

“Goede prijzen voor onze varkenshouders”, aldus woordvoerster Vanessa Saenen van Boerenbond. “We zitten op een gelijkaardig niveau als in 2017.” Reden voor de stijging is de blijvende vraag naar varkensvlees vanuit China en Zuidoost-Azië, waar de Afrikaanse varkenspest leidt tot massale slachtingen. Ook de traditionele zomerdip in de prijzen is voorbij. Voor de landbouwer betekenen de hogere prijzen extra zuurstof, nadat de marktprijzen in 2018 waren ingestort als gevolg van een uitbraak van varkenspest bij wilde everzwijnen in de provincie Luxemburg. “Voor de varkenshouders is het welgekomen”, klinkt het bij Boerenbond.

Minder enthousiasme is er bij Febev, de Federatie van het Belgische Vlees. “Dit is geen goede evolutie. Het zet druk op de markten. Voor de vleesverwerkers is dit problematisch, want het is moeilijk om de prijzen door te rekenen aan de distributiesector”, legt gedelegeerd bestuurder Michael Gore uit. Uiteindelijk dreigt ook de consument meer te betalen voor zijn charcuterie in de winkel. “Als de prijzen hoog blijven, is het onvermijdelijk dat dit ook de consument raakt.”

Belga

Lees ook in Varkens

“Ik word niet gelukkiger door nog grotere volumes te verkopen”

Varkens Het blokkeren van de distributiecentra en winkels van Delhaize heeft gevolgen voor leveranciers. Ivan De Keyser van Breydel trad naar voren om aandacht te vragen voor kleine leveranciers die niet altijd de financiële buffer hebben die industriële voedingsgroepen wel hebben. Zijn verhaal gaat echter veel verder dan dat. In dit artikel breekt hij als producent van fijne vleeswaren een lans voor lokaal en duurzaam, voor samenwerken in vertrouwen en voor ‘less is more’. En hij vergelijkt zijn markt graag met die van bier.
Meer artikelen bekijken