Startpagina Actueel

Bijkomend capatatieverbod in kanaal Dessel-Kwaadmechelen en Schelde-Rijnverbinding

Recente metingen uitgevoerd door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wijzen uit dat er nieuwe, bijkomende blauwalgenhaarden zijn aangetroffen in het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en in de Schelde-Rijnverbinding. Omdat blauwalgen gezondheidsrisico’s inhouden voor mens en dier, wordt het recreatie- en captatieverbod er verder uitgebreid, zo meldt het kabinet van Cathy Berx, gouverneur van de provincie Antwerpen.

Leestijd : 2 min

Cyanobacteriën of blauwalgen vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico's in voor mens en dier. Deze schadelijke bacteriën komen vooral voor in waterlopen en/of vijvers zonder, of met zeer weinig stroming. Zij ontwikkelen zich bij aanhoudend warm en droog weer.

Voor meer info over blauwalgen: https://www.vmm.be/water/kwaliteit-waterlopen/blauwalgen

Verbod voor meerdere waterlopen

Recent werden nieuwe blauwalghaarden vastgesteld in het kanaal Dessel-Kwaadmechelen en in de Schelde-Rijnverbinding (traject van hmp 0 t.e.m. hmp 52). Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s vaardigt gouverneur Cathy Berx in overleg met VMM en De Vlaamse Waterweg nv en in samenspraak met Limburgs provinciegouverneur Herman Reynders een politiebesluit uit dat in de besmette zones zowel een captatieverbod als een verbod op zachte recreatie oplegt.

Het verbod blijft ook van kracht voor het kanaal Bocholt-Herentals, het kanaal naar Beverlo en voor delen van het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten (traject tussen Brecht en Schoten en het traject tussen Dessel en sluis 1 in Rijkevorsel).

Samengevat geldt het politiebesluit van 2 september voor:

- het kanaal Bocholt-Herentals

- het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten tussen Dessel (kanaalkruising, hmp 0) en Rijkevorsel (sluis 1, hmp 384) en tussen Brecht (sluis 2, hmp 527) en Schoten (sluis 10, hmp 628)

- Het kanaal naar Beverlo

- De Schelde-Rijnverbinding (van hmp 0 t.e.m. hmp 52)

- Het kanaal Dessel-Kwaadmechelen

Captatie-en recreatieverbod

Voor deze kanalen gelden volgende maatregelen:

· een verbod om water te capteren - binnen een straal van 100 m rond de blauwalgendrijflaag - voor het besproeien van landbouwgewassen en voor drinkwater voor vee.

· een verbod op elke vorm van zachte recreatie binnen een straal van 100 m rond de blauwalgendrijflaag. Kajakken of kanovaren, vissen, waterski, wakeboarden… zijn er verboden. Pleziervaart is wel toegelaten.

Zwemmen in kanalen is en blijft als steeds absoluut verboden (zie ook https://www.visuris.be/zwemmen).

Voor meer info over de blauwalgenbloei in Vlaanderen: https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/blauwalgen-actueel

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken