Startpagina Economie

Graanprijs duikelt omlaag, zuivelprijs veert op

Mondiaal zijn prijzen van maïs en tarwe in augustus ruim 6% gedaald ten opzichte van juli. De suikerprijs daalde met 4% door de verzwakking van de Braziliaanse munt. De zuivelprijs veerde een beetje op en de prijs voor plantaardige oliën schoot zelfs omhoog. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO.

Leestijd : 2 min

De nieuwste cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) bevestigen wat al een beetje werd gevreesd: wereldwijd worden grote graanoogsten binnengehaald. Er wordt vooral meer maïs van het veld gehaald dan eerder verwacht, en voorraden waren al ruim. Wat tarwe betreft is wel sprake van kleinere oogsten en krimpende voorraden, maar maïs sleurt tarwe mee en ook de tarwevoorraad is afgezet tegen de mondiale consumptie nog ruim in vergelijk met enkele jaren geleden.

De graanprijsindex daalde tot het laagste peil sinds januari 2018. De USDA is maatgevend maar ook de FAO zelf komt met een graanmarktprognose. Ten opzichte van juli heeft de organisatie de totale graanoogstraming met 22 miljoen ton verhoogd tot 2,7 miljard ton. Daarmee zal de oogst ruim 2% hoger liggen dan een jaar eerder. De FAO ziet ook vooral meer maïs maar merkt op dat de tarweproductie weliswaar minder groot zal zijn dan eerder verwacht, maar nog altijd 5% groter dan een seizoen eerder.

De suikerprijsindex daalt met 4% door de verzwakking van de Braziliaanse munt, de real, die de export goedkoper maakt en dus bevordert. De Brazilianen domineren traditioneel met Thailand en India de suikerhandel. Daarnaast lijken ook India en Mexico in het seizoen 2019/20 meer te gaan exporteren naar de rest van de wereld, met als gevolg dat het mondiale aanbod vermoedelijk wat groter zal zijn dan de vraag.

De zuivelprijsindex steeg na maandenlang scherpe dalingen in augustus voorzichtig met 0,5%. De prijs van kaas, magere melkpoeder en volle melkpoeder is gestegen, maar boter bleef achter. Of van een definitieve kentering op de zuivelmarkt sprake is, durven de analisten van de FAO nog niet te zeggen.

De prijsindex voor plantaardige oliën steeg met 6% tot het hoogste niveau sinds 11 maanden. De FAO schrijft de spectaculaire prijsstijging toe aan een hernieuwde grote vraag naar palmolie die toevallig samenvalt met ongunstig groeiweer in belangrijke productieregio’s van Indonesië. De soja-olieprijs stijgt ook nu in Noord-Amerika meer sojabonen dan verwacht voor ‘crushing’ worden aangeboden bij de oliemolens. In Europe wordt vanuit de biodieselindustrie - vooral een Duitse aangelegenheid - meer raapzaad gevraagd.

De vleesprijsindex steeg met 0,5%. Dat lijkt weinig maar de index staat toch 12,3% hoger dan bij het begin van het jaar. De meeste beweging is zichtbaar bij varkensvlees. Hier geldt nog altijd het inmiddels vrij bekende verhaal: China koopt meer omdat haar eigen varkensvleesproductie door de uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder druk staat. De prijs voor pluimveevlees en schapenvlees bleef nagenoeg gelijk terwijl rundvleesprijzen vooral door de gedaalde waarde van de dollar wat zijn gedaald.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken