Derde van de Ierse boerderijen bedreigd in geval van no-dealbrexit

Volgens de Ierse centrale bank zouden heffingen op het vlees bij een brexit zonder akkoord bijna 50
% bedragen, waardoor de Ierse runderproducenten extra zwaar getroffen worden.
Volgens de Ierse centrale bank zouden heffingen op het vlees bij een brexit zonder akkoord bijna 50 % bedragen, waardoor de Ierse runderproducenten extra zwaar getroffen worden. - Foto: JCB

Volgens een persbericht van de Ierse centrale bank is ongeveer een derde van de landbouwbedrijven geklasseerd als economisch kwestbaar. “Een economische schok, zelfs kleiner dan die door de brexit, zal de zwaktes van de sector naar boven doen drijven.”

Volgens cijfers van het Ierse ministerie van Landbouw, is het Verenigd Koninkrijk goed voor 38 % van de import van Ierse voedingsmiddelen uit de landbouw. Indien er een brexit zonder akkoord komt op 31 oktober, moet de handel tussen het VK en de EU echter gebeuren volgens de regels van de Wereldhandelsorganisatie, wat douanekosten en andere administratieve formaliteiten met zich mee zou brengen. Volgens de centrale bank zouden heffingen op het vlees bijna 50 % bedragen, waardoor de Ierse runderproducenten extra zwaar getroffen worden. Bovendien zijn in de sector veel kleinere boerderijen actief, met een laag inkomen.

Joe Healy, de voorzitter van de Ierse landbouwersvereniging, waarschuwt dat een no-dealbrexit ‘catastrofaal’ zou zijn voor de Ierse landbouwers. De boeren zijn volgens hem voorstander van een brexit met akkoord, waarbij er geen harde grens komt met Ierland en waarbij de integriteit van de interne markt bewaard wordt. Premier Boris Johnson heeft de backstop - die het Verenigd Koninkrijk tijdelijk in een douane-unie met de EU houdt om zo'n harde grens te vermijden - al verworpen, maar heeft nog geen werkbare alternatieven geboden om een brexit zonder akkoord eind oktober te vermijden.

Belga

Meest recent

Meest recent