Startpagina Recht

Verpachter moet in principe betalen voor deherstellingswerken, ontstaan door de ouderdom

“Wij pachten sinds generaties een hoeve met landerijen en gebouwen. De tand des tijds heeft zijn werk gedaan waardoor er, ondanks ons het goede onderhoud als pachter, dringend herstellingen zouden moeten gebeuren. Als ik mijn verpachter hierover aanspreek, zegt hij dat ik dit als pachter zelf moet betalen aangezien hij al zo weinig pacht krijgt en het allemaal slijtage is die door ons werd veroorzaakt. Klopt dat, of niet?”

Over herstellingswerken aan de gepachte gebouwen wordt niks specifieks bepaald in de Pachtwet. Wel kunnen we in het Burgerlijk Wetboek teruggrijpen op de algemene regels inzake huur. Op basis van artikel 1719,2 Burgerlijk wetboek is de verpachter niet alleen verplicht het pachtgoed in goede staat af te leveren. Hij is ook verplicht uit de aard van de overeenkomst en zonder dat daartoe een bijzonder beding nodig is, het goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen voor het gebruik waartoe het verpacht is. Tot slot moet de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Recht

Voorkooprecht bij verkoop aan de overheid voor bebossing of natuurrealisatie

Recht Onder het Vlaams Pachtdecreet bleef het principieel voorkooprecht van de pachter behouden. Er werden wel 2 bijkomende uitzonderingen op dit principe ingevoerd. In Landbouwleven van 5 december 2024 behandelden we al de nieuwe uitzondering van de zogenaamde ‘pensioenboer’. Onder het Vlaams Pachtdecreet verliest een pachter ook zijn voorkooprecht als het gepachte goed wordt aangekocht door een overheid met oog op bebossing of natuurrealisatie. Hierbij geldt wel een belangrijk voorbehoud in de figuur van de leefbaarheidstoets.
Meer artikelen bekijken