Startpagina Melkvee

In PITO Stabroek melkt men nu automatisch

Antwerps gedeputeerde voor Onderwijs Luk Lemmens stelde vrijdagochtend 18 oktober trots de nieuwe melkrobot van PITO Stabroek voor. “We moeten onze leerlingen voldoende klaarstomen voor de toekomst. Daarom investeren we hier in een hoogtechnologische melkrobot.”

Leestijd : 3 min

De nieuwe DeLaval VMS1 melkrobot staat te blinken in de melkstal van het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs PITO in Stabroek. De koeien laten zich intussen vlot meermaals per dag melken.

Innovatie noodzakelijk

Luk Lemmens, gedeputeerde voor Onderwijs in de provincie Antwerpen, hield een warm pleidooi voor het technische en beroepsonderwijs. “We zijn hier sterk in en vormen een waardevolle aanvulling op andere netten. Het wordt trouwens hoog tijd dat ouders inzien dat er naast het ASO ook andere waardevolle richtingen bestaan. In de technische en beroepsrichtingen stomen we de leerlingen klaar voor de toekomst.”

PITO Stabroek biedt heel wat richtingen aan in het technische en beroepsonderwijs. De school volgt de innovatieve ontwikkelingen binnen haar studiedomeinen op de voet, ook in de richtingen land- en tuinbouw. Het schoolbestuur besloot daarom zowat 220.000 euro te investeren in een hoogtechnologische melkrobot, die voor diverse wetenschappelijke studierichtingen van nut zal zijn.

“Hiermee toetsen we het beleid aan de realiteit”, stelt Lemmens. “We moeten onze studenten klaarmaken voor het beroepsleven. Deze melkrobot staat symbool voor het beroepsleven, want automatische melksystemen zijn steeds meer aanwezig op moderne melkveebedrijven. We moeten de leerlingen hier voldoende mee vertrouwd maken.”

Koe kiest haar melkbeurt

“Vanzelfsprekend zal ook het manueel melken een kernvaardigheid blijven voor de leerlingen”, vult Klaartje Kenis aan. Klaartje startte in mei als melkster op de school. Ze ziet er op toe dat de leerlingen zowel met het manueel melken als met de werking van de robot vertrouwd raken. Onder haar wakend oog waagde de gedeputeerde zich aan een manuele melkbeurt.

Luk Lemmens, gedeputeerde van Onderwijs, waagde zich voor het oog van de pers aan een manuele melkbeurt.
Luk Lemmens, gedeputeerde van Onderwijs, waagde zich voor het oog van de pers aan een manuele melkbeurt. - Foto: AV

De melkrobot is sinds 28 augustus operationeel. De installatie duurde zo’n 6 weken. Tijdens de werkzaamheden werd slechts de helft van de bestaande 2x4 (manuele) melkstand gebruikt. “De melkrobot laat nu een meer flexibele dagplanning toe. De 38 koeien moeten immers niet meer tweemaal per dag op een vast tijdstip – hier was dit om 6 en 17 uur – gemolken worden. De robot werkt immers 24 uur op 24 uur. De koeien kiezen wanneer ze willen gemolken worden. Dit gebeurt meermaals per dag. We zitten momenteel aan gemiddeld 3,4 melkbeurten per koe per dag en een gemiddelde melkproductie van 38 l/koe. Onze topkoe produceert ongeveer 60 l/dag. Eigenlijk begeven de koeien zich voornamelijk ‘s nachts naar de melkmachine, overdag is er immers veel beweging in de stal omdat we hier ook les geven.”

Andere aanpak met melkrobot

Automatisch melken vergt een andere aanpak. De melkveehouder overwaakt meer de situatie. “Mijn eerste taak van de dag is dan ook de data, vooral de attentielijst, bekijken op de computer. Is er een koe die extra aandacht vergt?”, legt Klaartje Kenis uit aan de talrijk opgekomen perslui.

Het voorbereiden van de uier en het melken zelf gebeurt nu volledig automatisch. De leerlingen zullen nu meer moeten leren omgaan met de data van de robot.
Het voorbereiden van de uier en het melken zelf gebeurt nu volledig automatisch. De leerlingen zullen nu meer moeten leren omgaan met de data van de robot. - Foto: AV

“Het voorbereiden van de uier en het melken zelf gebeurt immers volledig automatisch. De robot neemt bij aanvang ook een melkstaal. Dit wordt gecontroleerd op diverse aspecten. We kunnen daardoor bijvoorbeeld zien of de koe bronstig of drachtig is, en of ze ziek dreigt te worden. De robot stemt bovendien de hoeveelheid krachtvoer af op het volume melk dat een koe produceert. De leerlingen zullen dus moeten leren om deze data zo goed mogelijk te interpreteren. Meten is weten, past vandaag volledig in een moderne bedrijfsvoering.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken