Startpagina Economie

40% VLIF-steun voor windturbines en voor bovengemiddelde klimaatinvesteringen

Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) heeft de lijst van investeringscodes aangepast, om land- en tuinbouwers aan te moedigen extra te investeren in technologieën die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Sinds 1 oktober 2019 kunnen land- en tuinbouwers aanspraak maken op een VLIF-steun van 40% voor investeringen in nieuwe technologie die sterk bijdraagt aan de klimaatuitdaging.”

Leestijd : 1 min

Het gaat concreet om zaken zoals warmtepompen, kleine en middelgrote windturbines, aanpassingen aan bestaande stallen bij het plaatsen van een pocketvergister, enz. “Investeren in technologie en innovatie op onze land- en tuinbouwbedrijven is één van de hefbomen om de uitdagingen van de sector samen aan te pakken.”

De verhoogde steun is afkomstig uit het Vlaams klimaatfonds. Het gaat om investeringen die op basis van de scores volgens de selectiecriteria een bovengemiddelde bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat door een aantoonbare CO2-reductie.

Voorbeelden hiervan zijn warmtepompen, warmterecuperatiesystemen en warmtewisselaars in bestaande inrichtingen. Verder komen enkele energiebesparende maatregelen in bestaande serres en investeringen in het gebruik van alternatieve energiebronnen (aanwenden van externe energienetwerken bv. restwarmte, koude/warmte-opslagsystemen (KWO) in aanmerking. Ook de noodzakelijke aanpassingen aan bestaande stallen bij het plaatsten van een pocketvergister vallen hieronder.

De bestaande maatregelen voor emissiereducerende investeringen en voor onder andere het hergebruik van water en regenwateropvang gelden.

Departement landbouw

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken