Startpagina Melkvee

Melkvee-experts steken internationaal de koppen bij elkaar

Boeren uit België en Frankrijk samengebracht

Leestijd : 1 min

De rentabiliteit van de melkveebedrijven is meer dan ooit de bezorgdheid van de sector in een context van volatiele melkprijzen. Een van de mogelijke pistes om de rentabiliteit te bestendigen, is het verbeteren van de voederefficiëntie. Rundveevoeding vertegenwoordigt bijna 70 procent van de werkingskosten, en is dus de belangrijkste hefboom die de producent kan gebruiken om de productiekosten te beperken. Met Europese fondsen in het programma Interreg V verenigen vijf organisaties, gespecialiseerd in technisch en economisch advies of in onderzoek en ontwikkeling, zich in een grensoverschrijdend Frans-Belgisch project. Het Protecow-project wil de melkveehouders in het grensgebied helpen om hun technische en economische resultaten te verbeteren.

Sterk team van experts in melkvee

Voor de uitwerking van het project zijn vijf partners uit Frankrijk en België samengebracht. Elk heeft zijn eigen specialisatie in technisch en economisch advies of in onderzoek en ontwikkeling in de melkveehouderij. Dat zorgt voor een uniek team met diepgaande expertise in melkvee.

De partners van dit project zijn voor Vlaanderen Inagro (Beitem), Ilvo (Melle) en voor Wallonië onderzoeksinstituut CRA-W (Gembloux). Voor Noord-Frankrijk werkt adviesbureau ACE mee en onderzoeksinstelling Idele.

Het samenwerkingsproject loopt vier jaar en zal grensoverschrijdende clubs van melkveehouders samenstellen. Op de melkveebedrijven binnen het project zullen nieuwe resultaten van onderzoek over stikstofhoudende voedermiddelen (eiwitcorrectie) rechtstreeks toegepast worden. Adviseurs uit de drie regio’s zullen ook hun diagnoses uit de praktijk en hun adviezen vergelijken.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken