Startpagina Akkerbouw

Areaal voor wijnbouw in ons land vervijfvoudigd op 10 jaar tijd

Het areaal dat in ons land gebruikt wordt voor wijnbouw is het voorbije decennium gestegen van 76 ha in 2007 tot 384 ha in 2018. De afgelopen jaren kwamen er telkens zo'n 50 ha bij. Dat blijkt uit het antwoord van ontslagnemend minister Denis Ducarme, onder meer bevoegd voor landbouw, op een schriftelijke vraag van Kamerlid Kattrin Jadin (MR).

Momenteel zijn er in ons land 136 wijnbouwbedrijven geregistreerd. De helft beschikt over een oppervlakte kleiner dan een ha met een gemiddelde van 0,41 ha. De vijf belangrijkste wijnregio's in ons land zijn Limburg (Maasvallei en Haspengouw), Vlaams-Brabant (Hageland), West-Vlaanderen (Heuvelland), Namen en Henegouwen (Samber- en Maasbekken). Hier werd in 2018 meer dan 80 procent van de Belgische wijn geproduceerd. Wat de provincies betreft scoorde Henegouwen (562.210 liter) het beste, gevolgd door Limburg (376.549 liter) en Namen (267.145 liter).

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Wat is het potentieel van kruidenrijk grasland als klimaatrobuust maaimengsel?

Akkerbouw Door de klimaatverandering worden veehouders steeds meer geconfronteerd met warmere en vooral drogere zomers. Grasland is door het lange groeiseizoen en dus groot compensatievermogen op zich klimaatrobuust. Toch is er nog ruimte voor verbetering als het gaat over grasmengsels bedoeld om te maaien. Deze zijn klassiek samengesteld uit hoofdzakelijk Engels raaigras. Dit wortelt ondiep en heeft behoefte aan veel nutriënten (onder andere stikstof) en water.
Meer artikelen bekijken