Startpagina Economie

Zowel internationale suiker- als graanprijzen in oktober gestegen

Mondiaal zijn prijzen voor graan en suiker in oktober duidelijk gestegen. De prijs van vlees ging voor de negende maand op rij omhoog, terwijl de zuivelprijs voor de tweede maand op rij daalde. Dat blijkt uit de zogeheten FAO-voedselprijsindex.

Leestijd : 3 min

De FAO is de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. De FAO-voedselprijsindex is opgebouwd uit belangrijke landbouwgrondstoffen en geeft een idee van de algemene mondiale prijsontwikkeling in de landbouw. In oktober is de index 1,7% gestegen ten opzichte van september. Ze ligt zelfs 6% hoger dan in de overeenkomende periode vorig jaar. Het is de eerste duidelijke indexstijging sinds mei.

De oorzaak van de stijging ligt op de suiker- en graanmarkt. Graan speelt als spilgewas de grootste rol binnen de index. In oktober stegen de wereldwijde graanprijzen met 4,2%, waarmee ze wel nog iets onder het niveau van vorig jaar liggen. De tarweprijs steeg internationaal nog het meest, wat vooral komt door levendige handel. Ook het verlagen van oogstramingen voor Argentinië en Australië duwt de tarweprijs omhoog.

Op de maïsmarkt stegen exportprijzen in oktober eveneens. Daarbij moet opgemerkt worden dat in september het prijsniveaus ook erg laag lag, omdat grote voorraden en het vooruitzicht op grote oogsten boven de markt hangen. Nu veren prijzen op omdat men in de VS minder door de combines ziet gaan dan verwacht. De zaaicondities in Argentinië zijn bovendien zorgwekkend terwijl graanimporteurs meer maïs kopen.

Tarwe en maïs concurreren op de wereldmarkt enigszins met rijst. Op die markt is sprake van prijsdalingen, omdat landen die normaal veel importeren goed voorzien zijn en een stevige oogst van basmati-rijst wordt binnengehaald.

Suiker

Mondiale suikerprijzen stegen na enkele maanden van forse dalingen in oktober liefst 5,8% ten opzichte van september. De belangrijkste oorzaak ligt in gereduceerde oogstverwachtingen voor het seizoen 2019/2020. India is de grootste suikerproducent en consument. De suikerproductie van het immense Aziatische land lijkt zwaar tegen te vallen, wat deels komt omdat 10% minder suikerriet is ingezaaid. India kent een sterk gereguleerde markt en zit meestal qua productie dicht bij de eigen consumptie. Thailand is na Brazilië de grootste exporteur van suiker.

De Thaise oogst lijkt door aanhoudende droogte 7% de dalen ten opzichte van vorig jaar. Hoewel suikerprijzen zijn gestegen, is de markt vooral erg beweeglijk. Dat komt door schommelende olieprijzen; in Brazilië wordt bij hoge olieprijzen veel suikerriet gebruikt voor ethanolproductie. Ook wisselvallig weer in India en de waarde van de Braziliaanse munt tegenover de dollar spelen een rol.

Zuivel

De zuivelprijsindex van de FAO is in oktober 0,7% gedaald. Gezien er een foutmarge moet worden aangehouden, is het wellicht beter te spreken van ‘stilstand’. Het is de tweede maand op rij dat de prijs onder druk staat maar nog altijd bevinden internationale prijzen zich zo’n 6% boven het niveau in de overeenkomende periode in 2018. De druk komt vooral van de kaasmarkt, want poeder wordt juist beter betaald.

Nieuw-Zeeland roert zich met grote volumes op de internationale kaasmarkt waardoor exporteurs in de VS, Europa en elders fors meer concurrentie voelen. De poedermarkt kenmerkt zich daarentegen door een toenemende vraag vanuit Azië naar snelle leveringen. Na vier maanden met dalingen is de boterprijs gestabiliseerd – ook weer omdat de importvraag toeneemt.

Vlees

De vleesprijs ging met circa 1% omhoog in oktober. Het is een voorzichtige stijging maar wel alweer de negende maand op rij dat de prijs omhoog gaat. China koopt veel rundvlees en schapenvlees. De prijs van varkensvlees steeg alweer door China ook, maar toch minder dan in voorgaande maanden. China koopt veel vanwege de Afrikaanse varkenspest in eigen land, die de veestapel heeft gedecimeerd. Daar tegenover staat dat Brazilië meer varkensvlees beschikbaar heeft dan een maand eerder.

Bovendien produceert Europa in deze periode altijd meer varkensvlees dan op andere momenten van het jaar. De prijs voor kippenvlees staat onder druk omdat belangrijke exporteurs als de VS en Brazilië veel product beschikbaar hebben voor de export.

Plantaardige oliën

De prijs voor plantaardige oliën steeg in oktober marginaal. De prijs van palmolie stijgt terwijl de waarde voor zonnebloemolie en raapzaadolie juist is gedaald. Wat zonnebloemolie betreft verkopen boeren in de Zwarte Zee-regio massaal hun product omdat ze net een enorme oogst achter de rug hebben – wachten hopende op betere prijzen heeft geen zin. In de EU is meer raapzaad beschikbaar bij ‘crushing’-fabrieken dan verwacht.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken