Startpagina Vleesvee

Europees Parlement staat meer import Amerikaans rundsvlees toe

Het Europees Parlement heeft in meerderheid voor een herverdeling van de tariefvrije invoerquota van Amerikaans rundsvlees gestemd. Via een geleidelijke verhoging gespreid over 7 jaar zal de VS 10.000 ton extra mogen invoeren in de EU. Europarlementariërs Kris Peeters (CD&V) en Hilde Vautmans (Open Vld) behoorden tot een groep volksvertegenwoordigers die niet voor of tegen was, maar zich onthield van stemming.

Leestijd : 3 min

“Hoewel het geen verhoging van de import betreft, blijft waakzaamheid geboden,” stelt Peeters, ex-Vlaams landbouwminister. Ook Hilde Vautmans van Open Vld onthield zich ook van stemming, wat dus ook betekent dat ze het voorstel niet keihard willen afwijzen. “Europa stelt dat dit quotum alleen maar geldt voor kwaliteitsvol en hormonenvrij rundvlees, maar daar heb ik mijn twijfels bij.” Vaak voldoet rundvlees uit de VS niet aan de hoge Europese vleesproductienormen, vindt Vautmans.

“Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie en hoge druk op onze Europese en Belgische vleesveehouders. Zeker gezien het feit dat de rundvleessector al enkele jaren in crisis is, kan zoiets er echt niet meer bij.” Volgens Vautmans is de VS onder president Donald Trump protectionistisch geworden, maar volgens de VS liggen de kaarten andersom. De herverdeling is in elk geval een antwoord op oude Amerikaanse klachten, die onder Trump zijn geëscaleerd.

WTO geeft VS gelijk

Sinds 1989 zijn de Verenigde Staten en de Europese Unie verwikkeld in een slepend handelsgeschil over het besluit van de EU om met hormonen behandeld vlees te verbieden.Volgens de VS is het verbod illegaal omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat het vlees een gevaar voor de volksgezondheid vormt. Het geschil werd voorgelegd aan de Wereldhandelsorganisatie WTO in Genève, die de VS in de kern gelijk gegeven heeft, ook in hoger beroep. De EU mag zijn verbod handhaven, maar de VS mag de geleden schade ‘vergelden’ tot een bepaald bedrag.

Om verdere escalatie van het handelsconflict te vermijden heeft de EU een ruimer quotum voor hormoonvrij vlees met de VS afgesproken.

Australië kan compensatie eisen

”Momenteel lopen er nog handelsbesprekingen met Australië. Dit land wordt nu benadeeld door deze beslissing”, aldus Peeters, die eerder Vlaams landbouwminister was. We moeten erover waken dat de Australiërs in de toekomst geen compensaties vragen. Daarom onthoud ik mij op deze tekst. Hiermee geef ik een politiek signaal.”

Jaarlijks mag er in de EU 45.000 ton hormonenvrij rundsvlees zonder douanetarief worden ingevoerd. Door de beslissing van vandaag zal de VS exclusief aanspraak kunnen maken op 35.000 ton van deze hoeveelheid. De overige 10.000 ton gaat naar hoofdzakelijk naar Zuid-Amerikaanse landen.

Momenteel lopen er ook nog handelsbesprekingen met Nieuw-Zeeland en Australië. Vooral het laatste land wil graag meer rundsvlees uitvoeren naar de EU. Voor Nieuw-Zeeland staat eerder zuivel en schapenvlees op het spel. “Het valt mij op dat de rundveesector telkens de pasmunt is bij verschillende handelsovereenkomsten,” aldus Peeters.

”Dit gaat niet alleen in tegen onze eigen rundveehouders, maar is ook niet ecologisch. De ecologische voetafdruk van ons eigen wit-blauw-vlees ligt nu eenmaal aanzienlijk lager dan het geïmporteerde rundsvlees. We moeten hier in de toekomst nadrukkelijker rekening mee houden.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Vleesvee

Meer artikelen bekijken