Marc D’hooghe : ‘Er is nog een boeiend leven na... het faillissement’
Witloof: ons Belgisch, smaakvol topproduct was vele jaren het witte goud. Voor Marc D’Hooghe werd het zwarte sneeuw. Aanhoudende crisisjaren duwden zijn bedrijf in een diepe, financiële put. “Er zat niks anders op dan het faillissement aan te vragen.” Marc kromde de rug en vocht terug. “Ik had altijd aandacht voor mensen die het veel minder goed hebben. Zelf heb ik ook mijn deel van de tegenslagen gehad.” Een verhaal over hoop, vertrouwen en liefde in deze donkere kerstdagen.

Onvoldoende rendabel
De melkveetak werd later afgebouwd. “Nee, ik deed die melkkoeien niet met tegenzin, maar ik vond dat onvoldoende rendabel. Ik was ervan overtuigd om zeker hier in West-Vlaanderen meer op groenten over te schakelen, ook op tabak.” Marc specialiseerde zich verder in de witloofteelt, eerst nog kleinschalig. “We zijn in 1979 gestart met witloof, eerst in volle grond, vanaf 1985 op hydrocultuur. Het witloof was ook binnenwerk in de winter. We hadden ook spruiten staan en ik wist dat het bij die teelt toch heel erg koud kon zijn.”
Twee crisisjaren
In 1995 volgde een nieuwe zware klap. Marc verloor al op jonge leeftijd zijn vader en daarbovenop overleed zijn vrouw en moeder van 4 jonge kinderen toen ze nog maar 34 was. “Mijn vrouw hielp ook thuis op de boerderij, voornamelijk in de teelt van witloof en courgettes.” In 1997 leerde Marc zijn huidige vrouw kennen.
Witloof, het witte goud veranderde voor Marc D’Hooghe in zwarte sneeuw. 2007, 2008 en 2009 waren heel slechte, barre jaren, een diepe crisis. “Als je een kostprijs hebt van 70 cent per kilo en je verkoopt aan gemiddeld iets meer dan 30 cent, dan ken je de gevolgen. 500.000 kilo x 30 cent = 150.000 euro, en een kostprijs van 350.000 euro… is 200.000 euro verlies. Twee zulke crisisjaren na elkaar waren er voor ons te veel aan. Er was geen andere keuze dan in 2013 het faillissement aan te vragen”, zegt Marc D’Hooghe.
Boeren op een Kruispunt
“Je weet met je nuchter verstand dat je zo’n situatie geen jaren kan aanhouden. Zulke verliezen kan je later nooit meer ophalen. We hebben onmiddellijk beslist om nieuwe wegen te bewandelen en daar heeft de vzw Boeren op een Kruispunt ons bij geholpen. Niet alleen moreel, maar ook heel praktisch. Ik beleefde dat faillissement als een bevrijding. Dat klinkt misschien vreemd, maar is ook wel te begrijpen. Die laatste jaren waren verschrikkelijk. Je zit met stress, veel vraagtekens, facturen die je niet meer kunt betalen. Ziek ben ik er gelukkig nooit van geworden. Met mijn vrouw kon ik er goed over praten, ook met anderen. Je wordt door schuldeisers misschien wel eens scheef bekeken, maar ik weet dat ik er geen schuld aan had. Ik heb al veel meer meegemaakt: de vroege dood van mijn vader, de dood van mijn eerste vrouw… Het is pas als de dood erbij komt kijken, dat je volledige wereld instort.”
Nieuwe start
“Een van mijn hangars stond gelukkig nog op naam van mijn moeder, zodat we nog verder konden. Ik ben ook niet hertrouwd. Mijn nieuwe partner was niet failliet. Zo konden we dus een nieuwe start nemen.” Er werd ook een Landbouwvennootschap opgericht.
En wat de activiteit betreft… dan toch weer witloof en courgettes. “We telen kleinschalig, niet meer voor de veiling. We hadden intussen een grote klant die mini-witloof zocht, en met onze kennis en achtergrond zijn we ons daarin verder gaan specialiseren. Voor dat baby-witloof krijgen we een vaste prijs per stuk, wat meer garanties biedt. Die prijs is gelukkig wel voldoende om de kosten te dekken. We kochten ook een pelmachine voor ajuinen, en dat werk doen we op zelfstandige basis”, zegt Marc.
Later werd Marc D’Hooghe ingeschakeld in een project (sociale economie) van 3 West-Vlaamse vzw’s: Westlandia uit Ieper, De Lovie uit Poperinge en De Lochting uit Roeselare. Tientallen medewerkers uit kansengroepen en laaggeschoolden telen nu op 35 ha verschillende soorten groenten, in bio. Er wordt een rijke diversiteit aan groenten geteeld.
Teeltrotatie De Lochting
Loslaten een kunst
Marc investeerde onder andere in nieuwe machines en neemt het grootste deel van het loonwerk op zich. “Ik ben nu 60 en geef het werk stilaan uit handen. Ik sta nu ook in voor de begeleiding van 2 jongeren, die het werk later van mij volledig zullen overnemen. Loslaten is ook een kunst. Dat leer je wel, als je bijvoorbeeld eens een dagje vrijaf wilt.”
Wat het bioverhaal betreft, is Marc positief verrast. “In de omschakeling was ik wel wat argwanend, maar ik had nooit schrik voor vernieuwing. Het was natuurlijk een aanpassing en een zoektocht, ja.
Tijd geeft raad
“Maar tijd geeft altijd raad”, zegt Marc. “Wat je vandaag niet weet, kan je morgen weten. Na een faillissement wordt leven, werken en boeren totaal anders. Het is een andere manier van leven. Het wordt anders, maar het wordt helderder in je hoofd. De schulden, het negatieve, de stress… is weg. Ik heb geen centen verduisterd, niet frauduleus gehandeld. De omstandigheden – lees: de marktprijs – zat toen gewoon niet mee. Ik werd er in de gemeente weinig of niet op aangesproken. Iedereen maakt fouten. Maar ik heb altijd in de spiegel kunnen kijken.”
Opvolging ligt moeilijk
Alleen is maar alleen