Startpagina Economie

Britse regering compenseert wegvallen directe betalingen

De Britse regering trekt 2,9 miljard pond (3,4 miljard euro) uit voor steun aan boeren na de Brexit. Het geld moet landbouwers helpen de eerste twee jaar na de Brexit financieel te overbruggen. Dat heeft de Britse minister van financiën, Sajid Javid bekendgemaakt. Het bedrag is exact hetzelfde als Britse boeren anders hadden gekregen in directe betalingen van de EU.

Leestijd : 2 min

Landbouwers zullen er de eerste jaren na de Brexit, die gepland is voor eind 2020, dus niet op achteruit gaan. Voor de periode daarna geeft de Britse regering geen zekerheid. Premier Boris Johnson heeft gezegd dat het Verenigd Koninkrijk als grote nettobetaler aan de EU door een Brexit meer geld over houdt om landbouwers te steunen. Of ze dat ook zal doen, en onder welke voorwaarden, is onzeker.

Feit is dat een belangrijke pilaar achter de Brexit-filosofie is dat het Verenigd Koninkrijk vrijer moet kunnen handelen met de wereld, met als gevolg lagere prijzen in Britse winkels en meer exportmogelijkheden voor Britse bedrijven. Dat impliceert dat het land haar grenzen verder zal openstellen voor landbouwproducten van buiten eigen land en de EU. Daarbij valt te denken aan bijvoorbeeld de VS, Australië maar ook bijvoorbeeld Chili of Brazilië.

Eerlijker en minder bureaucratisch

Javid legt in een verklaring uit waarom de regering het wegvallen van de directe betalingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) compenseert. “Als we de EU verlaten en ons bevrijden van het GLB, zullen we in staat zijn onze vitale plattelandsgemeenschappen (-) te steunen met een eerlijker en minder bureaucratisch systeem.”

Veel Britse landbouwbedrijven houden het hoofd zonder subsidie niet boven water, erkent de Britse regering. In de periode van 2014 tot en met 2017 waren de directe betalingen goed voor gemiddeld 61% van het inkomen van landbouwers, met wel grote verschillen tussen sectoren. De vleessector is het meest afhankelijk van subsidies. “Landbouwers kunnen het Nieuwe Jaar ingaan met het vertrouwen dat ze onze steun hebben en succesvol kunnen zijn na de Brexit.”

In het nieuwe jaar zal Javid de ministerraad en parlementsleden proberen te overtuigen van het belang van een subsidiesysteem dat voor de lange termijn kan worden ingezet. De minister van milieuzaken Theresa Villiers waarschuwt alvast wel dat de Britse subsidies na de Brexit wel gekoppeld zullen zijn aan het bevorderen van het milieu en het zorgdragen voor een hoog dierenwelzijn.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken