Startpagina Economie

China staat teelt genetisch gemodificeerde maïs en soja toe

Daar waar de EU de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen zo goed als verboden heeft, lijkt China de technologie te omarmen. Het land staat op het punt twee transgene maïsvariëteiten van lokale makelij toe te staan. Ook genetisch aangepaste sojabonen staan in 2020 op het menu van het gigantische Aziatische land.

Leestijd : 2 min

Genetische modificatie van gewassen werd deels uitgevonden in België en werd in eerste instantie naar de markt gebracht door het Amerikaanse Monsanto. Monsanto is deel van het Duitse Bayer, dat daarmee de markt voor transgene gewassen controleert. Concurrenten zijn de grote Westerse zaadbedrijven, zoals Syngenta en Corteva.

China heeft de teelt met deze technologie vooralsnog op afstand gehouden, volgens waarnemers mede om niet te afhankelijk te worden van de grote Westerse aanbieders. Het stond wel de import toe van genetisch gemodificeerde gewassen, en stond onderzoek toe naar de technologie in eigen land. China heeft immers een immense bevolking van circa 1,3 miljard mensen, maar eigenlijk een tekort aan zoetwater en vruchtbare bodem tot haar beschikking. Het land wil dus de hectare-opbrengsten opdrijven.

Een Chinees bedrijf, Origin Agritech, kreeg al in 2009 een veiligheidscertificaat voor genetisch gemodificeerd graan. Dit product kwam echter nooit op de markt. Nu nemen de autoriteiten een volgende stap: veiligheidscertificaten voor binnenlands ontwikkelde transgene maïs die wel op de markt zal komen.

Het gaat om producten die zijn ontwikkeld door Beijing Dabeinong Technologie Group, Zhejiang-universiteit en een biotechbedrijf in Hangzhou. Het gaat om gewassen die geschikt zouden zijn voor de koude, noordelijke regio’s. Genetisch gemodificeerde soja van Shanghai Jiao Tong-universiteit zit in de pijplijn. Naar verwachting zal het nog circa 2 jaar duren voordat de transgene gewassen in de markt worden gezet.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken