Startpagina Veeteelt

Vlaams Agrarisch Centrum : ‘Desinformatie van dierenrechtenorganisaties over konijnen is misplaatst’

De VLAM-campagne om konijnenvlees in de kijker te plaatsen valt bij dierenrechtenorganisaties slecht. Ook het Vlaams Agrarisch Centrum mengt zich in het debat en verdedigt de konijnenkwekers. “Ga in dialoog in plaats van desinformatie te verspreiden”, zegt Koen Van den Noortgate van het Vlaams Agrarisch Centrum.

Leestijd : 3 min

Vandaag 29 januari start de Week van het Konijn. Een campagne van VLAM om konijnenvlees in de kijker te plaatsen. Een aantal dierenrechtenorganisaties voeren actie tegen deze campagne. “We stellen ons de vraag in hoeverre ze goed geïnformeerd zijn of het de organisaties te doen is om gewoon de zoveelste lastercampagne tegen veehouders te voeren?”, zegt Koen Van den Noortgate van het Vlaams Agrarisch Centrum.

“Gaia nota bene heeft zelf meegewerkt aan het lastenboek rond parkkonijnen. Nu campagne voeren tegen de Week van het Konijn is in onze ogen hypocriet. Nog slechts enkele konijnenhouderijen houden nog dieren in oude draadkooien. Dit zijn bedrijven die geen opvolger hebben en heel binnenkort zullen stoppen. Vanaf 2024 is het houden van konijnen immers enkel nog toegelaten in parkkooien of beter.

De beelden die Animal Rights de wereld in stuurt zijn dan ook misleidend. De gebruikte beelden zijn immers helemaal niet representatief. Ook het tonen van dode jongen is ronduit misleidend, maar past heel goed in hun doel omwille van de hoge aaibaarheidsfactor van konijnen.”

Parkkooien zijn welzijnsverbetering

De parkkooien zorgen voor een duidelijke welzijnsverbetering bij konijnen door gebruik van voetmatjes waardoor de voetzolen beschermd worden. Er zijn plateau’s en tunnels en er is materiaal om aan te knagen. Door het feit dat de parkkooien anders gebouwd zijn rammelen ze niet meer zoals de oude draadkooien.

“De muziek waar Animal Rights een probleem mee heeft maakt dat ze duidelijk niet weten waarover ze praten, muziek wordt immers net gebruikt om de konijnen rustig te houden en ze niet te laten schrikken van plotse geluiden.Zegt het spreekwoord immers niet “muziek verzacht te zeden”? Wel dit telt ook voor konijnen. Daarnaast heeft konijnenvlees ook een aantal nutritionele voordelen.”

Konijn is zeer mager en fijn vlees, magerder nog dan kip of kalkoen. Bovendien heeft een heel goede en gezonde eiwitsamenstelling.

Amper uitstoot van methaan

Waar tot op heden nog geen aandacht werd aan besteed is dat konijnen amper methaan uitstoten. “Konijnen zijn graseters, maar geen herkauwers en stoten dus in vergelijking met herkauwers amper methaan uit. Konijnen bieden een mogelijkheid om grasland – dat verplicht dient aangehouden te blijven door Europa in het kader van het klimaat – om te zetten in heel klimaatvriendelijk vlees. Hieromtrent is nog wat onderzoek nodig maar er is heel veel potentieel. Door lokale teelt kunnen de voedselkilometers sterk beperkt worden in vergelijking met vleesvervangers.”

“We roepen de dierenrechtenorganisaties dan ook op om in dialoog te gaan, in plaats van met desinformatie en lastercampagnes hardwerkende mensen in een slecht daglicht te stellen. Op die manier kan er een verhaal geschreven worden waar meer potentieel in zit!”, besluit Koen Van den Noortgate.

Lees ook in Veeteelt

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken