Startpagina Varkens

DGZ merkt bij autopsie van varkens een stijging van salmonella als ziektebeeld

In het laatste semester van 2019 merkte DGZ een stijging van salmonella als ziektebeeld bij varkens die voor autopsie worden binnengebracht.

Leestijd : 1 min

Salmonella wordt voornamelijk teruggevonden in de darm, wanneer er sprake is van darmontsteking. “In een beperkt aantal gevallen werd Salmonella ook geïsoleerd uit andere organen, zoals de gewrichten of de hersenen. In deze gevallen is er sprake van bloedvergiftiging.

Op één bedrijf waarbij tijdens de autopsie werd vastgesteld dat bloedvergiftiging de doodsoorzaak was en waarbij Salmonella zowel uit de darmen als uit de milt werd geïsoleerd, wees typering uit dat het om Salmonella Choleraesuis ging.

Dit serotype, dat zelden voorkomt in België, besmet voornamelijk varkens. In vergelijking met andere serotypes die frequenter voorkomen, zoals bijvoorbeeld Salmonella Typhimurium, veroorzaakt dit type vaker bloedvergiftiging.”

Hoe een infectie met Salmonella aanpakken?

Salmonella heeft een lange overlevingsduur in de omgeving. “Als de omstandigheden gunstig zijn, kan Salmonella gedurende meerdere weken tot zelfs maanden overleven. Algemene bioveiligheidsmaatregelen zijn nodig om de infectiedruk van de omgeving en bij de dieren zo laag mogelijk te houden en de spreiding van Salmonella te beperken. Maatregelen zoals een grondige reiniging en ontsmetting van zowel de omgeving als de gebruikte materialen, ongediertebestrijding en het scheiden van leeftijden zijn hierbij onmisbaar.”

DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken