Startpagina Melkvee

Fenomenale kampioenes op de Koeparade van Agro Expo

Om de 2 jaar wordt de open Vlaamse prijskamp De Koeparade ter gelegenheid van Agro Expo georganiseerd. Voor deelnemers en publiek was het een editie om van te genieten. De onorthodoxe en energieke Ierse jury Paul Hannan gaf een onnavolgbare twist aan de manier van jureren, maar hij selecteerde de juiste kampioenes en hij gaf zijn enthousiasme door aan begeleiders en publiek.

Leestijd : 3 min

H et niveau begon al ongekend hoog bij de pinken. In een eerste reeks won de melktypische en fraai gebouwde High Octane-dochter Xanthe van Luc en Stijn Peeters uit Nijlen. In de tweede reeks won een powerhouse , de oudste pink Nadia van het Populierhof van de youngster Louis Wyckaert uit Stavele. Voor de jonge Louis was het nog maar de tweede deelname en nu scoorde hij al erg hoog. Xanthe kreeg het lint in het kampioenschap omgord van de Nederlandse interviewster Agnes Lensink.

Gekalfde vaarzen

De jury zag Maxima Hilltop Holsteins aan de hand van Miel Maelfait al huppelend de ring betreden en liep naar Miel, fluisterde in zijn oor: slow down of rustig blijven. Dan zou de rust naar zijn vaars overgaan. Het werkte en Miel liep er mee naar de kop van de reeks. Daarvoor waren de kwaliteiten bij Maxima dan ook aanwezig: stijlvol, hard in de bovenbouw, vlotheid in de stap en een beste uier. Ze heeft het dan ook niet van vreemdenn, want haar moeder is de kampioene van Agriflanders.

Miel Maelfait leidt zijn Maxima naar de reeksoverwinning en later naar het kampioenschap gekalfde vaarzen.
Miel Maelfait leidt zijn Maxima naar de reeksoverwinning en later naar het kampioenschap gekalfde vaarzen. - Foto: Koeienfotos.nl

De andere reeks gekalfde vaarzen werd gewonnen door Voske, de roodbonte Great-dochter van Filip Baeyens uit Meerbeke. Ze liet zich niet zo vlot leiden en dat was als kalf ook al te merken tijdens de Westhoek Holsteins jongveeshow. Maar haar uier was fenomenaal en dat zou zich later zelfs vertalen in het kampioenschap van de beste uier. De Ierse jury gaf aan dat hij in heel zijn carrière nog nooit een vaars die titel had gegeven.

In het kampioenschap van de gekalfde vaarzen kwam Voske toch wel stijl en vlotheid in de stap te kort om Maxima (v. Atwood) van Maelfait uit Hulste van de kroon te stoten. Derde en eervolle vermelding in het kampioenschap ging naar de oudste en zwaarste vaars Mirza (v. Elude) van Lieven en Frederik Ryckewaert uit Harelbeke.

Jonge koeien

Een andere Elude-dochter, Liann ten Ruysschaert van Geert en Tiede Mazereel uit Reninge won de eerste reeks jonge koeien. Een prachtig skelet en een sterk beaderde uier vielen op. De tweede reeks was een titanenreeks. Op 1 na bestond die uit allemaal raskoeien die ergens al eens kampioene geweest waren. Het lag allemaal zeer dicht bij elkaar en het was met afstand de meest beklijvende reeks van de dag. Uiteindelijk won de gekende roodbonte Annelies 8 van Regina Desmet en Mieke Vander Schueren uit Idegem vóór Octane Alana van de familie Van Hoof uit Mortsel. Ook in het kampioenschap eindigden ze als kampioene en reserve met Liann als eervolle vermelding. Mooi om zien was dat in plaats van de winnende begeleider een hand te geven, Paul Hannan verkoos begeleidster Mieke een zoen te geven, de snoeper. Dat zou hij later nog eens doen bij de verkiezing van de mooiste roodbonte.

Volwassen koeien

Bij de volwassen koeien greep de familie Cuvelier uit Poperinge de macht in de 2 reeksen. In de eerste wonnen ze met Justice B. Pop (v. Windbrook) en in de tweede met Du Louvion Halchemy ( v. Alchemy). Halchemy is in haar vijfde lactatie misschien mooier dan ooit en dat vertaalde zich in het kampioenschapslint. Beide topkoeien aan de hand van de broers Jens en Niels zouden eveneens de dienst uitmaken in het bedrijfslot van Cuvelier en dat ook op hun naam zetten vóór het schitterende moeder-dochterpaar van Maelfait en de 2 toppers van Mazereel.

De trotse familie Cuvelier met Halchemy, geflankeerd door de Ierse jury Paul Hannan.
De trotse familie Cuvelier met Halchemy, geflankeerd door de Ierse jury Paul Hannan. - Foto: Koeienfotos.nl

Algemeen kampioenschap

Voor de kenners was het een uitgemaakte zaak dat Annelies 8 en Du Louvion Halchemy tegen elkaar zouden uitkomen in het algemeen kampioenschap. Dat was ook de duidelijke keuze van de jury Paul Hannan die deze 2 in de ring liet staan. Maar wie zou winnen, was op voorhand niet erg helder. De organisatie liet eerst het publiek zijn keuze bepalen en die ging naar Halchemy. Als apotheose mocht de jury finaal kiezen en weer koos Hannan voor een zoen op de wang van Mieke. De zoen op de mond kwam vervolgens van haar vriend Frederik Ryckewaert.

Liefde voor elkaar en voor de koeien was toch zo schoon in Roeselare.

Eric Lievens, CRV

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken