Startpagina Melkvee

Nederlandse boeren kochten meer melkkoeien na boerenprotest

Boeren hebben de afgelopen maanden massaal extra koeien gekocht. Dat meldt de Nederlandse pers De Stem en het Algemeen Dagblad. De melkveestapel is eind 2019 met 30.000 dieren gegroeid na jarenlange daling. Uit angst voor een gedwongen inkrimping lijken de boeren hun bedrijf nog snel te willen uitbreiden.

Leestijd : 2 min

De stijging zette in rond de periode dat boeren massaal de straat opgingen om te protesteren tegen een door D66 voorgestelde halvering van de veestapel. Doordat in Nederland te veel stikstof wordt uitgestoten, moet de veestapel kleiner worden, vindt het kabinet.

Tot april 2019 was er nog sprake van een daling van het aantal melkkoeien met zo'n 30.000 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat er daarna juist een flinke stijging is ingezet, komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat er in het laatste kwartaal ineens veel koeien bij kwamen.

Waarom dat zo is, weet landbouweconoom Cor Pierik van het CBS niet. ,,Maar het is wel opmerkelijk, je ziet in het laatste kwartaal een heel duidelijke plus.'' En die was er in de laatste kwartalen van voorgaande jaren niet.

Een verklaring voor de stijging kan zijn dat melkveehouders speculeren op kabinetsplannen om de veestapel in te krimpen. Door nog snel uit te breiden, vallen de gevolgen van een eventueel gedwongen inkrimping van de bedrijven misschien mee.

Onzekerheid

Bestuurslid en woordvoerder Sieta van Keimpema van boerenactiegroep Farmers Defence Force denkt dat de overheid het zelf over zich heeft afgeroepen dat het aantal koeien weer groeit. ,,Omdat bij alle maatregelen tot dusverre degenen die de meeste koeien op stal hadden het beste af waren. Nu de overheid weer onzekerheid creëert, gaan boeren koeien bijkopen om te voorkomen dat ze failliet gaan als ze straks beesten moeten inleveren.''

Voorzitter Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond wil daar niet aan. ,,Ik kan het niet plaatsen. Ik kan me niet voorstellen dat boeren koeien bijkopen omdat er een reductie zit aan te komen.''

Toch ging ook de prijs van fosfaatrechten, nodig om meer koeien te mogen houden, aan het begin van het laatste kwartaal plots omhoog doordat er meer vraag naar was.

In Nederland zijn nu zo'n 1,6 miljoen melkkoeien, een gemiddelde boer heeft er een kleine honderd. De toename met 30.000 koeien is dus vergelijkbaar met de veestapel van zo'n 300 melkveeboeren.

Minder fosfaat

Volgens het CBS zorgde de veesector als geheel over heel 2019 wel voor een daling van de uitstoot van stikstof met 2,6 procent, omdat de veestapel als geheel kleiner werd. De hoeveelheid fosfaat die de sector uitstoot, kromp nog meer: met 3,7 procent.

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken