Stokerij Van Damme: dat is proeven en beleven van ‘Korrel tot borrel’

Agrotoerisme

Spreken we over verborgen parels: ‘Stokerij Van Damme’ mag zich zo noemen. Naast een stokerij, huist de familieboerderij nog een B&B, een koffiehuis en een vergader- en feestzaal. De stokerij is echter de rode draad, als de laatste warme landbouwstokerij van de Benelux. Al de zevende generatie zet zich met hand en tand in om de verschillende takken in de puntjes te verzorgen. “We hebben hier eigenlijk alles om de klant te plezieren”, vertelt dochter Ilse.

De zondagse PIPO-bloesemlounges zijn tijdens het bloesemseizoen erg populair bij wandelaars en fietsers die de regio komen verkennen.

PIPO Fruitsappen: Een tochtje doorheen de boomgaard wordt steeds gesmaakt

Agrotoerisme

Het bedrijf PIPO Fruitsappen klinkt als een klok in Haspengouw, maar ook tot ver daarbuiten. In het bloesemseizoen is het hier over de koppen lopen. De bloesemlounge, al dan niet gekoppeld aan een treintochtje, is immers erg populair. Maar ook in andere seizoenen valt hier heel wat te beleven. Bedrijfsleider Veerle Van Hoof neemt ons mee in het familieverhaal.

Zicht op een deel van de B&B van BertemNatuur met gastvrouw Linda Putseys  én op de achtergrond de groene omgeving.

De wereld leren kennen dankzij gastenkamers

Agrotoerisme

Linda Putseys baat samen met haar man Willy Ronsmans in Bertem een akkerbouwbedrijf uit én een Bed & Breakfast, namelijk BertemNatuur. Willy ontfermt zich over de akkers, Linda over de gasten. Destijds was ze bij de eerste generatie landbouwers die gastenkamers op een boerderij aanbood. “Dankzij de internationale gasten die over de vloer komen, heb ik de wereld leren kennen”, geeft Linda aan.

Leen en haar man Chris leiden samen het bedrijf. Ze hebben 2 kinderen.

Hoeve ‘t Alkeveld doet geen concessies: landbouw én verbreding moet sterk zijn

Agrotoerisme

Chris is een manusje van alles met een grote passie voor koeien. Zijn vrouw Leen is eigenlijk tuinarchitecte maar nu vooral ijsmaker. Hun bedrijf Hoeve ’t Alkeveld is een begrip in Oost-Vlaanderen. Om de kwalitatieve zuivelproducten die op de hoeve gemaakt worden en wat je er kunt beleven. “We geloven niet in bulk maar in toegevoegde waarde”, aldus Leen.

De coronapandemie doet heel wat burgers het Vlaamse platteland herontdekken. En daar valt heel wat te beleven!

Is hoevetoerisme een meerwaarde voor jouw boerderij?

Agrotoerisme

De coronapandemie doet heel wat burgers het Vlaamse platteland herontdekken. Daar valt dan ook heel wat te beleven! Je kan er niet alleen van alles doen, maar er ook op leuke plekjes verblijven. Het aanbod – gaande van B&B’s, vakantiehuisjes tot campings – is ruim en aantrekkelijk. Er is voor iedereen wat wils. Wil je zelf starten met hoevetoerisme? Dat kan, maar doe dit vooral doordacht! Dat leerden we van Carl de Braeckeleer en Ineke Denys van studie- en adviesbureau DLV.