Startpagina Actueel

Camembertoorlog (voorlopig) beslecht in voordeel van kaasboeren

Volgens verschillende media hebben de traditionele Franse kaasboeren, na jaren van verhitte discussies, hun gelijk gehaald. Alleen camembert, gemaakt van rauwe, onbewerkte melk van Normandische koeien, mag het officiële keurmerk AOP dragen.

Leestijd : 3 min

Ook de grote industriële producenten, die bewerkte melk gebruiken, wilden dat label krijgen, maar dat gaat dus niet door. “We moeten onze authenticiteit beschermen”, luidt het bij de kaasboeren. Al is nog maar de vraag of de jarenlange kaasoorlog wel echt voorbij is, zo meldt VRT.

Voldoen aan kwaliteitseisen

Camembert wordt volgens de overlevering al sinds 1708 gemaakt door kleine boeren in Normandië. De kaas moet aan een waslijst van kwaliteitseisen voldoen om het officiële keurmerk van AOP, Appellation d'Origine Protégée, te krijgen. Een daarvan is bijvoorbeeld dat de kaas handmatig met speciale pollepels in ronde vormen wordt gegoten. Maar ook de melk is een belangrijke kwaliteitseis. En daar woedt al sinds 1998 een felle discussie over.

Volgens de kleine boeren mag het enkel zoals het volgens de traditie altijd gegaan is: met ongefilterde, rauwe melk van koeien die grazen op Normandische weides. Melk dus die nog geen enkele bewerking heeft ondergaan, zoals (deels) afromen, koken of pasteuriseren (kort verhitten om bacteriën te doden, red).

De grote industriële producenten vinden dat onhoudbaar. Ze willen liever gepasteuriseerde melk gebruiken. Niet alleen kunnen ze dan sneller en meer kaas maken, maar ze kunnen die ook makkelijker uitvoeren. Naar de Verenigde Staten bijvoorbeeld, omdat je daar geen rauwe melk mag invoeren.

Compromis was onaanvaardbaar

In februari 2018 werd een compromis opgesteld bij de INAO, het nationale instituut voor herkomstbescherming in Frankrijk. Vanaf 2021 zou alle camembertkaas uit Normandië de vermelding ‘camembert AOP uit Normandië’ krijgen. Ook de kaas van industriële producenten dus. Ze moesten 30 % rauwe melk gebruiken, voor de rest mocht bewerkte melk.

Voor de traditionele Normandische kaasboeren was dit niet het einde van het conflict. Voor hen is dit niet minder dan concurrentievervalsing. De kaasboeren zijn boos omdat grote producenten camembert maken in fabrieken over de hele wereld en op de doosjes vermelden dat het gaat om ‘echte’ camembert uit Normandië. Volgens de vereniging van traditionele Normandische kaasboeren – ze zijn met een 500-tal – draagt slechts 6 % van alle camemberts het AOP-keurmerk. “Wat die grote bedrijven doen, is misbruik maken van onze naamsbekendheid, zonder de kwaliteit te leveren die wij leveren”, liet voorzitter Céline Pacary in Franse media optekenen.

De boeren en kaasmakers gingen in het verzet en kregen daarbij de steun van Franse politici en sterrenchefs die een petitie opstelden. Waardoor een nieuwe stemming bij de Normandische camembertproducenten zich opdrong. Vorige week werd er gestemd: 53 % verwierp het compromis uit 2018. Producenten die ook gepasteuriseerde melk gebruiken, mogen het AOP-label niet meer krijgen. Met andere woorden, de traditionele kaasboeren haalden hun slag thuis.

Nog geen einde van de strijd

Er zou echter nog wel eens een (lang) robbertje gevochten kunnen worden voor de rechtbank. Traditionele kaasboeren kunnen grote producenten voor de rechter dagen als die ‘Camembert uit Normandië’ op de verpakking zetten. Maar ook die grote producenten zullen zich niet onbetuigd laten. Ze kunnen niet zomaar stoppen met hun productie.

In ieder geval zijn de traditionele kaasboeren verheugd. Het is voor hen veel meer dan een simpele economische kwestie. “Onze camembert is de beroemdste kaas ter wereld, een nationaal embleem in Frankrijk. Daarom is die authenticiteit zo belangrijk voor ons.”

VRT/Landbouwleven

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken