Startpagina Actueel

Gezocht: nieuw uithangbord voor korte keten

Wie treedt er in de voetsporen van het ambachtelijk zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter en mag zich de Korte Keten Kop 2020 van de provincie Vlaams-Brabant noemen? Na de verkiezing van vorig jaar, gaat de provincie opnieuw op zoek naar een uithangbord voor duurzame landbouw. Bij het begin van de Week van de Korte Keten, van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni, stelt ze de winnaar voor.

Leestijd : 2 min

Vorig jaar organiseerde de provincie Vlaams-Brabant voor het eerst de Korte Keten Kop-wedstrijd waarin ze op zoek ging naar een uithangbord voor de korte keten in de landbouwsector. Korte keten is wanneer voeding weinig of geen tussenschakels passeert en dus via de kortste weg van bij de producent op het bord terecht komt.

“Meer dan 2.500 mensen maakten er een echte nek-aan-nekrace van en uiteindelijk won het zuivelbedrijf Melkerhei uit Linter de wedstrijd”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde van land- en tuinbouw. “We hernemen deze campagne en gaan terug op zoek naar sterke kandidaten”.

Tot en met 10 maart kan iedereen, die actief is binnen de Korte Keten en een activiteit organiseert tijdens de Week van de Korte Keten, zich inschrijven. Zowel landbouwers als streekproducenten kunnen meedingen.

Een jury stelt een shortlist samen, waarna er in de loop van de maand mei een stemmingsronde volgt.

Week van de Korte Keten

Dit jaar vindt de Week van de Korte Keten plaats van zaterdag 6 tot en met zondag 14 juni. In totaal staan er een honderdtal activiteiten op het programma. Dat gaat van wandel- of fietstochten langs boerderijen tot picknicken op een unieke locatie.

“Op die manier verkleint de afstand tussen producent en consument want onbekend maakt onbemind”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “De lekkerste producten worden vaak om de hoek gemaakt. Bovendien heeft dit ook een gunstig effect op ons milieu want, door de korte afstand, kan je er gemakkelijk met de fiets naartoe rijden. De auto kan, bij wijze van spreken, op stal blijven.”

Eventpromotie 3 maart

Op dinsdag 3 maart organiseert de provincie Vlaams-Brabant, in samenwerking met het Steunpunt Korte Keten, de vorming ‘Hoe promoot ik een event op mijn Korte Keten-bedrijf. Men leert er aan de slag gaan met Facebookevents, hoe een wervende, uitnodigende tekst schrijven voor het doelpubliek en ontdekt er tips & tricks om de activiteit te promoten.

Praktische gegevens: dinsdag 3 maart van 13 tot 17 uur in het Hof ter Vrijlegem in 1730 Mollem (Boven Vrijlegem 41). ’s Avonds vindt dezelfde vorming plaats in Wijgmaal (Remylaan 4b) van 19 tot 22 uur. De vorming is gratis. Vooraf inschrijven is wel verplicht via steunpuntkorteketen@ons.be of 016 24 39 54.

Prov. Vlaams-Brabant

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken