Ontwikkeling op maat voor het boerenerf

Mechanisatie op erfniveau

VDW Constructie uit het Oost-Vlaamse Waarschoot (Lievegem), tussen Gent en Eeklo, mag gerust een parel onder de Vlaamse constructeurs genoemd worden. Ruim 40 jaar terug werd er gestart met het bouwen van een uitkuilmachine.

Jan Cobbaert is een gedreven melkveehouder die goed nadenkt over zijn bedrijfsvoering.

Jan Cobbaert: Automatiseer waar je kan en doe een beroep op meer loonwerk als dat rendabeler is voor je bedrijf

Mechanisatie op erfniveau

Jan Cobbaert (52) is een beredeneerde cijferaar in alles wat hij doet. Voor hem is het simpel. “Automatiseer in je bedrijfsvoering waar je kan, maar ga daar ook niet te ver in. En doe een beroep op loonwerk als dat voor je bedrijf rendabeler is.” De voorbije jaren werd heel sterk geïnvesteerd in automatisering, wat naast arbeidsgemak ook nog betere cijfers oplevert.

De automatische voederschuiver schoof het voer 11 maal per dag bij.

Is een automatische voederschuiver voordeliger?

Mechanisatie op erfniveau

Wanneer een boer zijn bedrijf uitbreidt, brengt dat extra werk met zich mee. Daardoor wordt automatisatie op het bedrijf steeds belangrijker. Het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) Bocholt deed enkele jaren geleden een onderzoek naar de voor- en nadelen van verschillende types voederschuivers.

De Kramer e-versie heeft 2 elektrische motoren: de ene motor doet dienst als rij-aandrijving, de andere staat in voor de hydrauliek.

Frank Lambert:Elektrische wiellader is heel degelijk, compact en handig in gebruik

Mechanisatie op erfniveau

Twee jaar geleden was het groot nieuws: een energieke boer uit West-Vlaanderen nam de eerste elektrische wiellader in gebruik. “Ik ben heel tevreden dat ik toen de stap zette. Deze Kramer is de ideale oplossing op mijn bedrijf. Ik kan er mijn groene energie kwijt. Daarnaast is hij compact en heel handig. Ook de kracht en de autonomie zijn goed. Onderhoud is niet vereist en er zijn geen mankementen”, aldus Frank Lambert.

Tijdens Agriflanders 2019 kwamen ‘s zondag heel veel bezoekers naar Flanders Expo. Het maakt al snel duidelijk dat dit niet lukt wanneer strikte coronamaatregelen gelden.

Gunther De Mey, event manager: Annulatie van Agriflanders 2021 was de eerlijkste beslissing

Mechanisatie op erfniveau

De coronapandemie doorbrak heel wat vaste gewoontes en patronen, zo ook de beurskalender. Om de 2 jaar zet de landbouwsector traditioneel het jaar in met de vakbeurs Agriflanders in Flanders Expo in Gent, maar dus niet in 2021. Het is wachten op 2023. Event manager Gunther De Mey overloopt met ons een bewogen jaar.

Stalknechten: goed voor boer en dier

Veeteelt

Zonder Covid-19 ging eerder dit jaar Agriflanders in Gent door. Deze beurs legt één van zijn focussen op mechanisatie op erfniveau. In ons dossier met dit thema laten we zowel landbouwers aan het woord, als een fabrikant om hun ervaringen te kennen.