Startpagina Schapen

Wolf Fencing Team heeft meer vrijwilligers nodig

Een jaar na de lancering van het Wolf Fencing Team Belgium kiezen steeds meer veehouders voor gepaste omheining om hun kleinvee tegen wolven te beschermen. Het Wolf Fencing Team, opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF, is nog op zoek naar vrijwilligers die willen deelnemen aan opleidingsmomenten in maart en mei. Het team blijft intussen eigenaars van middelgroot vee oproepen om hun omheiningen wolfbestendig te maken.

Leestijd : 2 min

Het Wolf Fencing Team Belgium werd vorig jaar in het leven geroepen om veehouders te ondersteunen in het aanpassen van hun omheiningen. Het team bestaat uit zo'n 170 vrijwilligers die paraat staan om veehouders te helpen om wolfbestendige aanpassingen door te voeren aan bestaande omheiningen. Het voorbije jaar kregen de eerste 30 vrijwilligers een professionele opleiding zodat de eerste werken uitgevoerd konden worden.

Vrijwilligers van het Wolf Fencing Team Belgium staan veehouders met raad en daad bij. De hulp - die bovendien volledig gratis is - gaat van een informatief bezoek tot het invullen van de subsidieaanvraag en het technisch uitvoeren van de aanpassingen aan omheiningen. Nu meer veehouders de weg naar het team vinden, is er nood aan meer vrijwilligers.

Tot op heden ontving het team 34 aanvragen van veehouders. Niet elke aanvraag leidt tot een aanpassing van de omheining door het Wolf Fencing Team. Sommige veehouders willen advies en uitleg per mail, terwijl andere veehouders enkel een adviesbezoek vragen en zelf de subsidieaanvraag en aanpassing van de omheining doen. Er zijn ook aanvragen van veehouders buiten het risicogebied, maar zij krijgen enkel advies en hulp omdat de subsidieregeling van de overheid hier niet van toepassing is.

Het team ziet steeds meer schadegevallen veroorzaakt worden door loslopende honden. Een wolfbestendige omrastering kan ook daarbij helpen. Goed beschermd vee zal wolven (en honden) immers ontmoedigen om verdere pogingen in de toekomst te ondernemen. Daarnaast kunnen veehouders beroep doen op subsidies bij de Vlaamse overheid, 80 procent van de kosten voor aanpassingen aan een bestaande omheining, indien zij voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Volgens het team neemt het draagvlak voor wolven toe. "Van het Agentschap voor Natuur en Bos vernemen we dat veel subsidieaanvragen bij de overheid zonder begeleiding van het WFTB ingediend en verwerkt worden. Dat toont aan dat veehouders zelf de weg van preventie ingeslagen zijn en dat er een wil is om voor oplossingen te kiezen die een vreedzaam samenleven met wilde natuur mogelijk maken", klinkt het.

Belga

Lees ook in Schapen

Overwennen of kunstmatige opkweek van lammeren

Schapen De aflamperiode is momenteel op de meeste schapenbedrijven al een eind gevorderd. In de ideale situatie heeft elke werpende ooi een mooi gevulde uier en hebben de pasgeboren lammeren voldoende melk om al na een paar dagen zonder veel extra zorg de grote stal of de wei te kunnen intrekken. Geregeld komen er tijdens de geboorteperiode echter gevallen voor waarbij de ooi-lamrelatie op een of andere manier verstoord is.
Meer artikelen bekijken