Ook Vlaamse landbouworganisaties protesteren op 20 februari

ABS en Boerenbond pleiten voor een boervriendelijk en goed gefinancierd Europees landbouwbeleid. Donderdag 20 februari wordt mogelijk de Europese meerjarenbegroting vastgesteld. Het is dus potentieel D-day.
ABS en Boerenbond pleiten voor een boervriendelijk en goed gefinancierd Europees landbouwbeleid. Donderdag 20 februari wordt mogelijk de Europese meerjarenbegroting vastgesteld. Het is dus potentieel D-day. - Foto: LBL

De boeren willen de Europese Raad er met hun actie aan herinneren "dat het noodzakelijk is om het gemeenschappelijk landbouwbeleid met een sterk budget te doteren", aldus FWA-voorzitster Marianne Streel. Volgens Streel blijven de inkomsten van de Waalse boeren onder druk staan, met name die van de rundvleessector. Ze benadrukt dat er voldoende budget moet zijn om de "almaar ambitieuzere doelstellingen" van het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid te halen.

Voorzitter Hendrik Vandamme van ABS kan het niet zo zijn dat eisen alsmaar worden aangescherpt, en vergoedingen omlaag gaan. “Het is belangrijk om nu een signaal af te geven dat het echt niet kan.” Vandamme had samen met collega’s van de andere Belgische landbouworganisaties een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Raad, landgenoot Charles Michel. Die toonde volgens Vandamme, wel begrip voor de moeilijke positie van landbouwers. Daarbij is de speelruimte volgens Michel wel beperkt omdat de brexit een gat slaat in de begroting.

Het is dus maar de vraag of andere landen dat gat willen dichten. ABS roept haar leden op om met het bestuur te komen demonstreren in Brussel. Boerenbond zal bestuurlijk zeker aanwezig zijn maar heeft nog niet besloten of ze ook leden oproept en masse naar Brussel te komen. Vrijdagmiddag wordt met de Brusselse politie gesproken over de actie.

Meest recent

Meest recent