Startpagina Economie

Nederlandse boerenactivisten beginnen een keurmerk voor supermarkten

De Nederlandse boerenactivisten van het Farmers Defence Front (FDF) willen een keurmerk invoeren voor supermarkten. Daarbij kunnen supermarkten die landbouwers veel marge gunnen maximaal 3 sterren verdienen. De landbouwers zeggen in gesprek te zijn met de brancheorganisatie voor supermarkten, CBL.

Leestijd : 1 min

Het keurmerk heet Farmer Friendly. Het systeem is gekopieerd van het Beter Leven Keurmerk, dat de Dierenbescherming in Nederland samen met de retail en een slachterij ontwikkelde. Alleen worden de rollen nu omgedraaid. In plaats van boeren die van andere schakels ‘sterren’ krijgen voor bepaald beleid, zijn het de supermarkten.

Concreet wil FDF dat supermarkten 1 tot 3% van hun omzet aan landbouwers betalen. Bij 1% krijgt de supermarkt 1 ster, bij 2% 2 sterren en bij 3% dus 3 sterren. Supermarkten die sterren krijgen, kunnen zichzelf zo in de markt zetten, met meer omzet tot gevolg. Dat dempt de extra kosten, luidt de redenering.

De boerenactiegroep biedt boeren nu al de mogelijkheid om lid te worden van de vereniging, die het keurmerk mogelijk moet maken. Een lidmaatschap kost 150 euro per bedrijf.

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken